Извор: Блиц/Култура архива вести 15.06.2017

Прошлогодишњи гост Београда: Давид Гросман добитник награде Ман Букер

Блиц 15.06.2017
Израелски писац Давид Гросман добитник је овогодишње Међународне награде Ман Букер за своје најновије дело "А хорсе ентерс а бар" (Коњ улази у бар), болан портрет израелског друштва, оценио је жири. Ова награда за најбоље… »

"Вулгарност и примитивизам": Шокантне речи Мире Фурлан: Овде се од деведесетих ништа није променило!

Блиц 15.06.2017
Пре више од 20 година, Мира Фурлан напустила је Хрватску са супругом, филмским редитељем Гораном Гајићем, пошто је добила отказ у матичном Хрватском народном казалишту. Њен дом је од тада био у америчкој држави… »

Почеле пробе за представу "Царство небеско" у Народном позоришту

Блиц 15.06.2017
Јуче су у Народном позоришту почеле пробе за представу са радним насловом „Царство небеско“, у режији Јернеја Лоренцина, госта из Словеније, која се ради у копродукцији Народног позоришта и Битефа. Словеначки редитељ… »

Београдска филхармонија затвара сезону "Наполеонским" програмом

Блиц 15.06.2017
Херојска тематика обележиће свечано затварање сезоне Београдске филхармоније, под управом Уроша Лајовица, 16. јуна на Коларцу у 20х. Оркестар ће извести Бетовенову симфонију Ероику и Увертиру 1812 Чајковског, а заједно са… »

Реплика Партенона направљена од књига на месту где су нацисти палили књиге

Блиц 15.06.2017
"Партненон од књига" аргентинске уметнице Марте Минухин је главна атракција овогодишње Документе (Доцумента), култне смотре савремене уметности која се одржава сваке пете године у универзитетском граду Каселу у Немачкој. Иако… »

Ристовски без коментара на то што је добио новац од комисије на чијем челу је био његов кум

Блиц 15.06.2017
Лазар Ристовски није желео данас да коментарише наводе из нашег текста објављеног у уторак у додатку "ПОП & Култура" у ком се открива да је на челу комисије Филмског центра Србије, која је доделила 40 милиона његовом филму… »

Ремек-дела доступна свима: Сада свако може имати свог Ван Гога на зиду

Блиц 15.06.2017
Музеј Ван Гога објавио је да ће први пут у историји велики део своје колекције учинити доступном на захтев корисника. Захваљујући штампању на захтев (принт он деманд), сада ће свако имати могућност да поседује… »

Светски дан музике Коларац обележава концертима и изложбом

Блиц 15.06.2017
Поводом Светског дана музике, 21. јуна, Коларчева задужбина организује програме који ће трајати од 18 до 23 часа. Осим концерата биће приређено и стручно вођење кроз изложбу "Свет звука". Пијаниста пореклом из Хонг Конга… »

Вечерас "На кафи" у Галерији Центра за културу Смедерево

Блиц 15.06.2017
У смедеревској Галерији Центра за културу вечерас у 19:30х биће отворена самостална изложба фотографија "На кафи" Анђеле Петровски. Ауторка је мастер студент документарне фотографије на Факултету примењених уметности. Идеја… »

Горан Бреговић гост на извођењу балета "Краљица Марго" у Народном позоришту

Блиц 15.06.2017
Балет на музику Горана Бреговића "Краљица Марго" у кореографији и режији Крунислава Симића биће изведен у петак, 16. јуна на Великој сцени (19.30) под диригентском управом Весне Шоуц. "Гост на овом извођењу поводом 12… »