Јоксимовић: План је да Србија усвоји стандарде ЕУ до 2020/2021. године

Бета 23.07.2017

План је да Србија до краја 2020/2021. године буде у потпуности припремљена и усвоји све стандарде и правне тековине Европске уније, рекла је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Она је у интервјуу за лист "Ало" навела и да то не значи да су то и године пријема Србије у чланство.

Коментаришући то што је председник Србије Александар Вучић покренуо иницијативу за добијање оквирног датума за чланство Србије у ЕУ Јоксимовић је казала да је то легитимно питање.

"Потребан је прецизнији временски оквир, какав год био, да бисмо ми у односу на потребе преговарања прелазних периода за промену стандарда у одређеним областима, на пример пољопривреди, заштити животне средине, безбедности хране...могли да планирамо не само активности већ и буџет. Зато нас занима какав је план ЕУ", навела је она.

Јоксимовић је оценила да је реално да ће се процес дијалога са Приштином и имплементација договореног пратити упоредо са укупним процесом преговора по осталим реформским поглављима.

На питање да ли ће Србија пре пријема у чланство ЕУ морати да промени Устав и избрише преамбулу Јоксимовић је рекла да не разуме "толику драму у вези са променом Устава".

"Постоје реалне потребе за променом Устава у неким сегментима, а посебно у погледу избора судија и тужилаца...Не знам зашто се свуда умеће преамбула као 'скривени разлог' промене Устава"  додала је она.

(Бета, 07.23.2017)

Кључне речи

Коментари

Повезане вести »

Политика, најновије вести »