Извор: Блиц/Свет архива вести 02.10.2017

За државног тужиоца у Македонији пријавило се 23 кандидата

Блиц 02.10.2017
За функцију државног тужиоца Македоније пријаве су поднијела чак 23 кандидата. Извори из македонског Собрања саопштили су да међу кандидатима нема ниједног тужиоца Специјалног јавног тужилаштва. Собрање је расписало… »

ОЕБС: забринут због Шпаније

Блиц 02.10.2017
Председавајући ОЕБС, аустријски министар спољних послова Себастијан Курц и генерални секретар те организације Томас Гремингер изразили су данас забринутост због најновијих догађаја у Шпанији и позвали све стране да се… »

Десетине хиљада Балканаца похрлило на рад у Немачку. Ово је разлог

Блиц 02.10.2017
Немачка бележи прилив све већег броја избеглица са Западног Балкана. Само у првих осам месеци ове године Савезна агенција за рад издала је 63.000 радне дозволе људима из овог региона, 70 одсто више него у истом периоду… »

Стравичне исповести каталонаца: "Тукли су све, старе, младе, нису бирали, а људи су мирно протестовали"

Блиц 02.10.2017
Сцене насиља које су јуче забележене на улицама Каталоније готово да су нестварне. Полиција се са таквом бтуталношћу односила према грађанима који су желели да гласају да су снимци који стижу из тог региона деловали… »

Закерберг тражио опроштај због Јом кипура

Блиц 02.10.2017
Оснивач Фејсбука Марк Закербер затражио је опроштај због начина на које је његов рад коришћен на објавама на Фејсбуку написаним уочи завршетка једног од најважнијих празника међу Јеврејима, Јом кипура - дана покајања… »

Инђић: Ништа спектакуларно се неће десити после референдума

Блиц 02.10.2017
Бивши амбасадор Србије у Шпанији Триво Инђић сматра да се ништа спектакуларно неће променити у Шпанији након референдума, јер су у питању процеси који су својствени шпанској историји. Инђић је, гостујући у Дневнику Н1… »

Чувена феминисткиња критиковала феминизам: Прегажене смо и заражене буржујским умовима!

Блиц 02.10.2017
Један од водећих светских интелектуалки и феминисткиња Камил Паља критиковала је данашње поимање феминизма. Она је у интервјуу за "Јутарњи лист" рекла да постоји велика разлика у томе како се понашају данашње буржујке… »

Студија: Брегзит изазвао додатне поделе у друштву

Блиц 02.10.2017
Старосна доб и степен образовања сада представљају кључну линију између гласача левице и крајње деснице, резултати су нове студије Националног Центра за социјална истраживања (НАТЦЕН). Према наводима у истраживању… »

Погинуло најмање 10 припадника безбедносних снага у Авганистану

Блиц 02.10.2017
Најмање десет припадника авганистанских безбедносних снага је погинуло од експлозија бомби које је грешком испустио авион авганистанских оружаних снага на контролни пункт у провинцији Хелманд, изјавили су данас званичници… »

Сирија: ИД преузела контролу над Ал Карјатајном на истоку

Блиц 02.10.2017
Терористи Исламске државе у Сирији су, у контранападу који је био одговор на офанзиву започету против џихадиста на истоку, преузели контролу над градом Ал Карјатајн у провинцији Хомс, саопштила је данас невладина… »