Извор: Глас Америке архива вести 05.10.2017

Изневерена очекивања петооктобарских промена

Глас Америке 05.10.2017
На 17. годишњицу петооктобарскихг промена тај се догађај једва помиње у јавности - на власти су данас они који су тада били у странкама које су срушене са власти 5. октобра 2000. године, док су победници тог догађаја данас у… »

Уставни суд суспендовао седницу каталонског парламента

Глас Америке 05.10.2017
Шпански Уставни суд суспендовао је седницу парламента Каталоније, на којој је наредне недеље требало да се гласа о проглашењу независности тог региона. Суд је саопштио да је пристао да размотри тужбу коју је поднела… »

Нападач из Лас Вегаса изнајмио више соба пре масакра

Глас Америке 05.10.2017
Данима и месецима пре него што је извршио најгоре масовно убиство у модерној америчкој историји, нападач Стивен Педок изнајмљивао је хотелске собе близу других музичких фестивала у Лас Вегасу, као и у Чикагу, саопштила је… »

Ирак преузео град Хавиџу од Исламске државе

Глас Америке 05.10.2017
Ирачке снаге преузеле су град Хавиџу од екстремистичке организације Исламска држава, саопштио је у четвртак ирачки премијер Хајдер ал Абади. Абади је на заједничкој конференцији за новинаре са француским председником… »

САД "дубоко забринуте" због хапшења службеника конзулата у Турској

Глас Америке 05.10.2017
Сједињене Државе саопштиле су да су "дубоко забринуте" након што су власти у Турској ухапсиле локалног службеника америчког конзулата у Истамбулу. Турски медији јавили су да је запослени, идентификован иницијалима М.Т… »

Казуо Ишигуро добитник Нобела за књижевност

Глас Америке 05.10.2017
Британски писац Казуо Ишигуро добио је Нобелову награду за књижевност 2017. У образложењу награде, секретар Шведске академије Сара Данијус описала га је као “писца великог достојанства који је развио сопствени естетски… »

Група конгресмена позвала Тилерсона да пружи подршку Србији

Глас Америке 05.10.2017
Група од 14 чланова Представничког дома америчког Конгреса упутила је писмо државном секретару Рексу Тилерсону у којем позива на обнављање политичке пажње посвећене Балкану и додатну подршку Србији. "Србија је и… »

Трамп: Тилерсон никада није претио оставком

Глас Америке 05.10.2017
Председник Доналд Трамп поновио је у четвртак да државни секретар "никада није претио да ће поднети оставку" и оценио да су медијски извештаји о напетим односима између њих двојице "лажне вести". Трамп је на Твитеру… »

Законодавци за већу подршку емитерима САД док се наставља истрага о Русима

Глас Америке 05.10.2017
Напори московске пропаганде који циљају Американце под истрагом су Конгреса, док се неки законодавци залажу за појачану подршку америчким емитерима у Русији, које финансира влада САД. Законодавци су у среду издали позив током… »

Градња "аутопута мира" Ниш-Приштина креће следеће године

Глас Америке 05.10.2017
Према плану Владе Србије и Европске инвестиционе банке (ЕИБ) изградња прве деонице аутопута Ниш-Мердаре-Приштина, од Ниша до Плочника ће почети следеће године, најавила јеМинистарка грађевинарства, саобраћаја и… »