Извор: Данас архива вести 11.10.2017

Гардијан: ЕУ не сме да остави Балкан да се крчка

Данас 11.10.2017
Заостају напори да се допре до земаља југоисточне Европе, мисли званично уредништво "Гардијана". Они објашњавају да је задатак ЕУ да се прошири непотпун јер недостаје југоисточни блок Европе и позивају на "рестартовање"… »

Зле очи

Данас 11.10.2017
* Е сад, да не бисте стекли утисак да је моја маленкост високо изнад добра и зла, рећи ћу да сам до пре само неколико година и ја поступао као друга половина Србије. Кад већ прекјуче поменусмо Канта, ред је да данас поменемо… »

Виза

Данас 11.10.2017
Отишла сам да узмем визу за Америку. - Како се зовете? - одмах је почео представник амбасаде. - Мима Петровић. Службеник ме је сумњичаво погледао. - У службеним документима пише да се зовете Милосинка Петровић Пилић… »

Независни документарац о алтернативној музици

Данас 11.10.2017
Независни документарац “Контакт” редитеља Михајла Обренова посвећен новосадској ундергроунд музичкој сцени, своју београдску премијеру има вечерас у 19 часова у Дому Омладине. Филм обухвата период од 1989. године до данас… »

Царски дочек у Кремљу

Данас 11.10.2017
* Једноставно речено - укрштеницу тумачи ТВ станица Русија данас - модерној спољној политици Москве стратешки приоритет је да одржава позитивне билатералне односе са што више земаља, кад год је могуће и да се избегне… »

Регистар појмова: Женска људска права

Данас 11.10.2017
Сваке седмице у Данасу... ЖЕНСКА ЉУДСКА ПРАВА - неотуђив део универзалних људских права који обухвата и репродуктивна права жена. Женска права се разликују од ширег концепта људских права, јер су жене кроз историју биле… »

Вандализам и улична уметност

Данас 11.10.2017
Три мурала која је насликала група Гробарски треш романтизам ишарали су непознати починиоци пре неколико дана. Ишарани су мурали великана домаћег глумишта Слободана Алигрудића, песника и новинара Бранислава Бране… »

Че Вулин

Данас 11.10.2017
* Јадан Че, сигурно се преврће у гробу. Нелсон Мандела га је сматрао "инспирацијом за сваког човека који воли слободу". Жан-Пол Сартр описао као "човека који је живео своје речи, говорио своја дела". "Могао бих писати… »

Час из "правописа" док чекате аутобус

Данас 11.10.2017
Правописне грешке на новим инфо таблама аутобуских стајалишта постале су предмет подсмеха грађана на друштвеним мрежама. Наиме, на спорним таблама често се преплићу ћирилична и латинична слова, а на појединим се налазе и… »

Насиље над женама је мушки проблем

Данас 11.10.2017
* Слободе које су жене освојиле тада, нису заувек освојене, већ се показује да ми за те слободе морамо стално да се боримо. Свет је спавао и онда га је пробудила Кејт Милет, која је именовала патријархат и дефинисала га као… »