Извор: Данас/Свет архива вести 11.10.2017

Каталонски посланици потписали "декларацију о независности"

Данас 11.10.2017
Каталонски лидер Карлес Пућдемон потписао је „декларацију о независности“ од Шпаније, коју је потом суспендовао. Документ је назван „Декларација представника Каталоније“ али она неће бити одмах ступити на снагу. После… »

Да Винчијева слика на аукцији за 100 милиона долара

Данас 11.10.2017
Последња слика италијанског уметника Леонарда да Винчија у власништву приватног колекционара биће продата у Њујорку 15. новембра на аукцији коју организује кућа Кристи. Слика је процењена на око сто милиона долара… »

Америка се "прави" да ратује против ИД

Данас 11.10.2017
Русија је оптужила Сједињене Државе да се само претварају да се боре против Исламске државе и да намерно умањују број ваздушних напада у Ираку како би омогућили "њиховој" групи милитаната да стигну у Сирију и да успоре… »

Трамп може да отвори други нуклеарни фронт

Данас 11.10.2017
* Зариф и Могерини, можда и бивши амерички државни секретар Џон Кери, главни прегаоци споразума са Ираном, остали су без Нобела како амерички лидер не би био додатно испровоциран. Председник Сједињених Америчких Држава… »

Најбржи опоравак нафтне индустрије

Данас 11.10.2017
* У Министарству нафте (МоП) процењују да је Ирану потребно око 200 милијарди долара инвестиција у нафту, гас и петрохемијску индустрију у наредних пет година. Нафта је одувек била велики покретач иранске економије. Приходи од… »

Пућдемон: Каталонија је независна, али ћемо решење тражити у преговорима

Данас 11.10.2017
Каталонски председник Карлес Пућдемон прогласио је Каталонију независном државом. Он је вечерас истакао да ће доношење "декларације о независности" бити одложено на неколико недеља због тога што жели да обави преговоре… »

Еврогрупа се опростила од Шојблеа

Данас 10.10.2017
Еврогрупа се у понедељак опростила од Волфганга Шојблеа, једног од својих најутицајнијих чланова, који може да се похвали и најдужим стажом. Он је учествовао на својој последњој седници министара финансија еврозоне, пошто… »

У Паризу протест против Макронових реформи

Данас 10.10.2017
У Паризу су у току масовне демонстрације против социјалне политике француских власти. Учесници скупа се буне против смањења броја радних места и плата. Полиција је користила сузавац како би растерала демонстранте, преноси… »