TS: Ministarstvo za rad raspisalo nezakonit konkurs

Beta 24.11.2017

Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja raspisalo nezakonit konkurs za pružanje usluge SOS telefona za pomoć žrtvama nasilja i pozvala Ministarstvo da taj konkurs poništi.

TS je navela da je Ministarstvo objavilo "Javni poziv na konkurs za udruženja radi pružanja usluge SOS telefona za osobe sa iskustvom nasilja", a da je Zakonom o socijalnoj zaštiti "izričito propisano" da se za pribavljanje te vrste usluga mora sprovesti postupak javne nabavke.

U saopštenju se navodi da je javna nabavka bila obavezna, pa bi svaka odluka Ministarstva da novac raspodeli na drugi način, pa makar i kroz konkurs za organizacije civilnog društva bila protivna pravu, a da je ugovor bio ništav.

"Ako smatra da ova odredba Zakona nije dobra, Ministarstvo može da pokrene proces za njenu izmenu, ali nije ovlašćeno da raspodeljuje novac iz budžeta suprotno obavezujućim normama... Zbog toga je jedino opravdano rešenje da Ministarstvo poništi konkurs", naveo je TS.

U saopštenju se dodaje da je taj konkurs sporan i iz drugih razloga, među kojima je to što za pružanje usluge SOS telefona za žene žrtve nasilja Zakon o socijalnoj zaštiti predviđa obavezno posedovanje licence, koju u Srbiji u momentu raspisivanja konkursa nije imala nijedna organizacija, a pored toga, sistem za licenciranje te usluge nije ni uspostavljen.

TS je o propustima u konkursu obavestila Ministarstvo i Upravu za javne nabavke.

(Beta, 11.24.2017)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »