Ruf: Produktivni razgovori MMF i Vlade Srbije o makroekonomskim ciljevima

Beta 16.03.2018

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Džejms Ruf izjavio je, završavajući višednevnu posetu Beogradu, da je s Vladom Srbije MMF vodio produktivne razgovore o širokim makroekonomskim ciljevima i prioritetima politike koje bi obuhvatio novi program za koji je zemlja zainteresovana.

Novi program usmeren je ka održanju fiskalne i makroekonomske stabilnosti i sprovođenju reformi u cilju postizanja bržeg rasta, predvođenog privatnim sektorom, a uključivao bi borbu protiv sive ekonomije, povećanje javnih i privatnih investicija, jačanje fiskalnih institucija i obezbeđenje podrške finansijskog sektora rastu.

"Tim MMF-a planira da se vrati u Beograd u maju radi razgovora o konkretnim merama politike koje bi bile uključene u program. Misija se zahvaljuje vlastima Srbije na gostoprimstvu i tesnoj saradnji", rekao je Ruf.

Srbija je završila trogodišnji stand-by aranžman iz predostrožnosti s MMF-om, a vlasti u Srbiji su tokom posete Misije MMF-a od 12. do 16. marta izrazile zainteresovanost za novi program.

"Očekuje se da program bude podržan Instrumentom za koordinaciju politike, nefinansijskim aranžmanom koji je MMF nedavno uveo u cilju obezbeđivanja okvira za pružanje saveta u vezi sa politikom i praćenje u zemljama kojima nije potrebna finansijska podrška MMF", rekao je Ruf.

(Beta, 03.16.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »