Krkobabić: Mali robni proizvođači moraju da se udruže

Beta 28.03.2018

Ministar  zadužen na regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je danas da se razvija svest u Srbiji da mali robni proizvođači moraju da se udruže da bi bili značajni na tržištu.

U zadruzi "Golubac" u Braničevskom okrugu, kojoj je prošle godine Vlada bespovratno dodelila 6,2 miliona dinara za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu za pekarstvo, on je rekao da ta zadruga "može biti primer za dobro poslovanje".

Novac je zadruzi dodeljen u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih i investicione projekte postojećih zadruga.

Krkobabić je rekao da Srbija po glavi stanovnika troši 83 kilograma hleba i da se time izjednačava sa zemljama Evropske unije, kao i da pekare dobro rade i u malim gradovima u Srbiji.

"Unapredili smo tehnološki postupak, a to je cilj, da kod postojećih zadruga usavršimo tehnologiju, da omogućimo veću produkciju, a ovde smo i svedoci toga", rekao je on.

Zadruga "Golubac" je jedna od najstarijih, osnovana je 1953. godine, ima 20 zadrugara i oko 500 kooperanata, i posluje pozitivno.

"U prošloj godini ova zadruga je ostvarila više od milion dinara dobiti i očekujemo porast prihoda", rekao je Krkobabić i dodaoda je to "pravi put razvoja zadrugarstva".

U opštini Golubac se, kako je rekao, očekuje formiranje novih zadruga, a postoji ideja za formiranje i ribarske zadruge.

"Ovde su pravi uslovi za ribarsku zadrugu jer je tu Dunav, a ima i oko 20 profesionalnih ribara. To bi bila druga ribarska zadruga u Srbiji", rekao je Krkobabić.

On je rekao da je to pokazatelj da se zadrugarstvo "lagano, ali sigurno budi u Srbiji".

"Više od 200 novih zadruga je formirano, a okvirni podatak je da mesečno dobijamo 10 novih zadruga", rekao je Krkobabić.

Direktor zadruge "Golubac" Slaviša Radosavljević rekao je da je toj zadruzi lokalna samouprava dala "punu podršku" za učestvovanje u Programu podsticaja zadrugarstva.

"Bez proizvodnje ne bismo mogli da opstanemo, a ova pekara je glavni izvor prihoda", kazao je Radosavljević.

On je rekao da zadruga ima oko 500 kooperanata i očekuju uspešan rad u budućnosti.

Predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović istakao je da ta opština podržava razvoj zadrugarstva u tom kraju i da se nada da će pomoć Vlade poboljšati uslove za radnike kao i da će se steći uslovi za zaposlenje još radnika.

"Očekujem da se poboljša i proizvodnja kao i da zadruga bude primer razvoja zadrugarstva u celoj Srbiji", rekao je Mijović.

On je dodao da očekuje i otvaranje zadruge za proizvodnju "čuvenog golubačkog barenog sira" za koji se sada završava sertifikacija geografskog porekla.

Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE.

(Beta, 03.28.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »