Krkobabić sa predsednikom opštine Golubac o razvoju zadrugarstva u tom mestu

Beta 28.03.2018

Ministar u Vladi Srbije, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić razgovarao je danas u Golupcu sa predsednikom te opštine Nebojšom Mijovićem o mogućnostima podsticanja zadrugarstva da bi se pokrenula privreda.

Krkobabić je novinarima rekao da je osnovni problem te sredine što nema ljudi i što mladi odlaze.

"Nema privredne aktivnosti, to mora da se pospeši i upravo je cilj ove posete da  pokušamo da pokrenemo privrednu aktivnost, jer bez toga, bez zadruga i udruživanja, ne možemo da idemo dalje i da razmišljamo o tome da zadržimo ljude", istakao je Krkobabić.

On je dodao da sve aktivnosti za podsticanje razvoja zadrugarstva mladima treba da omoguće izbor.

"Ja nisam zagovornik teze da možete nekome da zabranite da ode, ali ako im stvorimo određene uslove, ako im pružimo mogućnost i šansu da biraju, možda će neko odabrati da upravo ostane da živi ovde", kazao je Krkobabić.

U 24 golubačka preduzeća, prema njegovim rečima, "oživljavanje zadruga ide u tom pravcu".

"Hoćemo da ta poljoprivredna gazdinstva, koja ovde u proseku ne prelaze pet hektara, povežemo u zadruge i da ih učinimo robnim proizvođacima i vidimo čime mogu da se bave", istakao je on.

Krkobabić je ocenio da su u tom kraju dominantne ratarske kulture, da se "prave pomaci u stočarstvu, ali da ne treba zaboraviti i komparativnu prednost koju Golubac ima - turizam".

On je podsetio da ce Vlada ove godine za razvoj zadrugarstva izdvojiti četiri puta više novca nego prošle godine.

Predsednik opstine Golubac Nebojša Mijović rekao je da je kroz "akciju" ministarstva u jednu od zadruga u toj opštini uloženo 6,2 miliona dinara.

"Od tog novca, zadruga ulaze u osnovna sredstva, a baviće se proizvodnjom i preradom žitarica", rekao je Mijović.

Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE.

(Beta, 03.28.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »