Ministar Đorđević u Moskvi: Od 1991. do dolaska Vučića na vlast stari način razmišljanja

Beta 28.03.2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je u Moskvi da u Srbiji od 1991. godine, kada je počela tranzicija, do 2014. godine i dolaska Aleksandra Vučića na čelo Vlade, nije postojalo jasno političko opredeljenje da se prekine sa starim načinom razmišljanja, ali da danas uprokos tolikom izgubljenom vremenu Srbija beleži brojne rezulate na polju reformi, saopštilo je ministarstvo.

Đorđević je na kraju dvodnevne posete Rusiji, održao predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose na temu "Srbija verna svojim građanima"."Iako je u Srbiji danas mnogo toga već urađeno, iako smo najteži deo reformskog puta ostavili iza nas, to još ne znači da se možemo prepustiti blagodetima socijalnog blagostanja. Pred nama stoje brojne prepreke i značajni zadaci koje moramo uspešno obaviti", rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, građansko nezadovoljstvo pokazalo se kao plodno tlo za reformski program koji je osmislio i ponudio Aleksandar Vučić koji je veliku energiju građanskog nezadovoljstva učinkom njegovih prethodnika mudro usmerio ka mobilizaciji celokupnog srpskog društva za sprovođenje korenitih reformi koje po svojoj prirodi ne mogu imati populistički karakter, ali koje za svoj epilog imaju oporavak srpske ekonomije, privrede i životnog standarda.

Kada je reč o prioritetima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Đorđević je rekao  da je posebna pažnja posvećena borbi protiv sive ekonomije, zapošljavanju, demografskom pitanju, ali i inkluziji i staranju o građanima iz socijalno osetljivih kategorija.

Dodao je da je možda najbitniji zadatak koji stoji pred ministarstvom izrada socijalnih karata.

"Sistem socijalnih karata Srbija uvodi sa ciljem obezbeđenja pravične i ekonomične raspodele socijalne pomoći i drugih davanja, čija svrha jeste pravednije ostvarivanje socijalnih i ostalih prava građana. Uvođenje sistema socijalnih karata vodi ka podizanju efikasnosti u domenu socijalne politike i pomoći, bržem i lakšem ostvarivanju prava građana, te smanjenju eventualnih zloupotreba prava i izbegavanja obaveza", objasnio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, sve to će pomoći izlazak iz ekonomske i socijalne krize, iako taj put nije nimalo lak i jednostavan.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u decembru 2017. je postao počasni doktor tog instituta koji je osnovan 1944. godine, kao osnovna ruska obrazovna ustanova za edukaciju diplomatskih kadrova.

Počasnu titulu doktora, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, do sada su dobili Žak Širak, Šimon Peres, Irina Bokova.

(Beta, 03.28.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »