Investicioni forum Balkana apelovao iz Podgorice da se olakša poslovanje privrednika (VIDEO)

Beta 29.06.2018

Upravni odbor (UO) "Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke" je danas u Podgoprici ukazao na nedostatak napretka u regionalnim ekonomskim integracijama koji bi doneo opipljivu korist preduzećima.

Komorski forum osnovan 2017. godine u Trstu, čine privredne komore Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Slovenije, Makedonije i Kosova.

Forum je deklaracijom s današnjeg sastanka u Podgorici, a uoči Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu, apelovao na vlade u regionu i na Evropsku komisiju (EK) da zajedno rade na povećanju konkurentnosti tog regiona.

Forum koji predstavlja 350.000 kompanija, zatražio je da vlade "zapadnobalkanske šestorke", EK i druge zainteresovane strane razmotre mogućnost uvođenja ministarstava za regionalnu saradnju u vladama svih zemalja regiona, da bi se time obezbedilo sprovođenje dogovora.

Predsednik UO Komorskog foruma i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež je posle sednice u Podgorici izjavio da se deklaracijom apeluje na vlade, EK i druge da zajedno rade na povećanju konkurentnosti regiona.

On je rekao da je potrebno raditi i na privlačenju stranih investitora i na podsticanju ulaganja unutar regiona, na uklanjanju barijera i na pojednostavljivanju procedura i propisa.

Čadež je naveo da Komorski forum apeluje da se omogući "bolji i lakši pristup finansiranja za mala i srednja preduzeća u regionu, jer je razvoj tog dela privrede sredstvo za ostvarenje bržeg rasta i kreiranja novih radnih mesta".

"Potrebno je uložiti više napora u smanjenje prepreka za pristup bankarskim kreditima i promovisati alternativne oblike finansiranja", jedna je od preporuka iz deklaracije.

Regionalne privredne komore preporučuju da se omogući "brži i jeftiniji promet roba u regionu i smanje dugi redovi kamiona na prelazima uklanjanjem necarinskih barijera, da se omogući uzajamno priznavanje sertifikata i ubrza proces usvajanja evropskih standarda i vođenje elektronskih dokumenata".

Deklaracijom se preporučuje rad na "digitalnoj agendi", obezbeđivanje "kvalitetnog obrazovanja koje bi bilo dostupno svima, uključujući i stručno usavršavanje", te da se omogući mobilnost ljudi kako bi se "stvorili uslovi da obrazovani pojedinci ostanu i rade u regionu".

Na sednici je za generalnog sekretara organizacije izabran predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

(Beta, 06.29.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »