BBC vesti na srpskom

Donald Tramp opisao knjigu novinara Boba Vudvorda o njemu kao "prevaru"

Predsednik kaže da je prikazivanje Bele kuće u stanju stalnog haosa "izmišljotina koju su izmislili lažni izvori".

BBC News 05.09.2018
Bob Vudvord i Donald Tramp
AFP
Tramp je za Vudvordovu knjigu rekao: "Još jedna loša knjiga"

Američki predsednik Donald Tramp opisao je knjigu o njegovoj vladavini u Beloj kući, iz pera novinara Boba Vudvorda, zaslužnog za otkrivanje afere Votergejt, kao "prevaru američke javnosti".

Šef njegovog kabineta i sekretar za odbranu odgovorili su na predsednikov tvit tako što su knjigu okarakterisali kao "patetičnu" i "izmišljotinu".

U knjizi su visoko pozicionirani zvaničnici izjavili kako su navodno krili osetljive dokumente od Trampa, kako bi ga sprečili da ih potpiše.

Neki od njih su predsednika nazvali "idiotom" i "lažovom".

Tramp uzvratio „pijanom“ De Niru

Tramp optužio Gugl za pristrasnost

Tramp „upozoren" da ne čestita Putinu

Knjiga „Strah: Tramp u Beloj kući" biće objavljena 11. septembra, najavljeno je da će otkriti kako Amerikom vlada haotična administracija, kao i da je "izvršna vlast doživela nervni slom".

Vudvord je veoma cenjen novinar, koji je otkrio ulogu Ričarda Niksona u skandalu Votergejt početkom sedamdesetih.

Kako je predsednik odgovorio?

Tramp je objavio niz tvitova u kojima je izneo svoje mišljenje, kao i izjave sekretara za odbranu Džima Metisa, šefa svog kabineta Džona Kelija i portparolke Bele kuće Sare Hakabi Senders.

Tramp je rekao da su citati pripisani Metisu i Keliju „izmišljotine i prevara američke javnosti, kao i druge priče i citati izneti u knjizi".

Dodao je da su knjigu „već diskreditovale laži i izmišljeni izvori", odbacivši navode da je rečima "mentalno retardirani" i "glupi Južnjak" opisao državnog tužioca Džefa Sešnsa.

U izjavi koju je dao Metis, knjiga je opisana kao „proizvod nečije bogate mašte". On je dodao: „Uvredljive reči o predsedniku koje sam navodno izgovorio za Vudvordovu knjigu nikad nisam rekao ni ja, niti neko drugi u mom prisustvu".

Sekretar za odbranu Džim Metis
EPA
Džim Metis: "(Vudvordovi) izvori nemaju kredbilitet"

Keli je takođe objavio izjavu za javnost: „Tvrdnja da sam nazvao predsednika idiotom nije tačna.... On zna moje mišljenje i obojica znamo da je ova priča budalaština.... patetični pokušaj da se diskredituju ljudi bliski predsedniku Trampu."

Sanders je knjigu okarakterisala kao „zbirku izmišljenih priča, koje su ispričali nezadovoljni bivši zaposleni u Beloj kući u želji da ocrne predsednika".

U intervjuu konzervativnom vebsajtu Dejli koler, Tramp je okarakterisao ovo izdanje kao "još jednu lošu knjigu", dodavši da "Vudvord ima problema s kredibilitetom".

Koje su optužbe iznete u knjizi?

Jedna od glavnih tvrdnji iznetih u knjizi je da su bivši i sadašnji zaposleni u administraciji krili osetljive dokumente od predsednika ili su postupali suprotno njegovim naređenjima.

Sve to podseća na „administrativni državni udar", kaže Vudvord.

U knjizi takođe stoji da je Tramp naredio zvaničnicima u Pentagonu da ubiju predsednika Sirije Bašara al-Asada.

„Ajde da ga (psovka) ubijemo! Ajmo! Da (psovka) ubijemo sve njih", Tramp je navodno rekao Metisu.

Sirijski predsednik Bašar Al Asad
AFP
Tramp je navodno planirao Asadovo ubistvo

Navodno je Metis prihvatio Trampov predlog, ali je posle toga rekao svom pomoćniku „da se ništa od toga neće desiti".

U knjizi je naveden Metisov citat da "Tramp ima znanje učenika šestog razreda o međunarodnim odnosima".

Vudvord piše da su glavni ekonomski savetnik predsednika Geri Kon i jedan od sekretara u Beloj kući Rob Porter sakrili dokumenta sa Trampovog stola, kako ih on ne bi potpisao.

„Osećam se kao da hodam ivicom litice", navodno je rekao Porter.

Zanimljivi su i sledeći navodi:

  • Keli je izjavio: „Mi smo u ludari .... Ovo je najgori posao koji sam ikada radio"
  • Bivši Trampov advokat Džon Daud je nazvao Trampa „(psovka) lažovom"
  • Tramp je bivšeg šefa kabineta Rejnsa Pribusa nazvao pacovom. „Samo se muva okolo"
  • Tramp je rekao sekretaru za trgovinu Vilburu Rosu da mu ne veruje. „Ne želim da učestvuješ ni u kakvim pregovorima. Tvoje vreme je prošlo"
  • Trampov odnos sa Reksom Tilersonom se nikada nije popravio od kada je bivši državni sekretar navodno predsednika nazvao „(psovka) moronom"

Da li Bob Vudvord ima kredibilitet?

Teško bi bilo naći novinara koji ima bolje reference. Istraga koju je vodio sa kolegom Karlom Bernštajnom u Vašintgon postu sedamdesetih doprinela je smeni Ričarda Niksona. U međuvremenu napisao je više knjiga o američkim predsednicima, između ostalog o Džordžu Bušu mlađem i Baraku Obami.

On je među najcenjenijim političkim analitičarima danas.

Dopisnik BBC iz Amerike Entoni Zarker kaže da Vudvord ima slobodan pristup mestima gde se donose odluke i da u Vašingtonu vlada mišljenje "da je bolje pričati sa njim, jer vaše kolege i protivnici su mu već ponudili svoju stranu priče".

Da li je predsednik razgovarao s Vudvordom?

Vašington post je objavio audio snimak poziva predsednika Vudvordu početkom avgusta.

U snimku, predsednik tvrdi da ga niko nije kontaktirao za intervju, niti ga obavestio da Vudvord piše knjigu o njemu, što je ovaj novinar negirao.

Vudvord mu je rekao da je „imao uvid u mnogo dokumenata i da je razgovarao za zaposlenima u Beloj kući", kao i da će njegova knjiga biti „bespoštedan prikaz sveta u kome vi i vaša administracija funkcionišete".

„Pretpostavljam da to znači da ću biti prikazan u negativnom svetlu", odgovorio je predsednik. "Izaći će još jedna loša knjiga o meni. Velika stvar."

Vudvord je rekao: „Verujem u našu zemlju, a pošto ste vi predsednik, želim vam puno sreće".

(BBC News, 09.05.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »