Извор: Дојче веле архива вести 05.09.2018

„Без крви, први пут у историји Балкана“

Дојче веле 05.09.2018
Идеја о размени територија долази управо из Србије и Косова и зато је треба озбиљно размотрити, каже у интервјуу за ДВ аустријски дипломата Волфганг Петрич. „Из Босне знамо да октроисана решења не функционишу.“. ДВ… »

Прекрајање граница – лоша идеја која се враћа

Дојче веле 05.09.2018
Размена територија можда делује као једноставно решење, али то ће само створити још више проблема, оцењује у ауторском тексту за ДВ некадашњи посредник САД на Балкану Џемс Пердју. Америчка дипломатија на Балкану – од… »

Најболнији убоди на свету

Дојче веле 05.09.2018
Ако мислите да је убод осе болан, онда се пазите убода – мрава-метка! Он је на самом врху Индекса бола Џастина Шмита који на скали од 1 до 4 категоризује бол који може да изазове неки инсект. Иако су осе прилично… »

Макрон – цар је го

Дојче веле 05.09.2018
Председник Емануел Макрон је дошао као визионар, али је принудном реконструкцијом Владе показао да игра само на сигурно и да је прокоцкао шансу, пише немачка штампа о шефу комшијске државе којем рапидно пада популарност… »

Касно Меркел у Кемниц стиже

Дојче веле 05.09.2018
Познато је да немачка канцеларка Ангела Меркел не воли симболичке наступе који не решавају конкретан проблем. Ипак, то што ових дана није посетила Кемниц била је грешка, сматра Михаела Кифнер. „Још не знамо тачан… »

Конфедерација – нова-стара идеја

Дојче веле 05.09.2018
САД су покренуле расправу о некој врсти конфедерације између Западне обале Јордана и Јордана. Али на Блиском истоку су још увек скептични према том предлогу. Превише је непредвидљивих аспеката. Џумана Гнејмат прилично је… »

Прешево – слуђивање народа

Дојче веле 05.09.2018
Шта мислите о размени територија? То питање су у Прешеву поставиле наше новинарке Сања и Елона. И добиле одговоре: „Не би било лоше“. Или: „То ће бити остварење сна“. Али и овакав: „Вучић и Тачи су луди… »

„Само у складу с међународним правом“

Дојче веле 05.09.2018
Промена граница није мудро решење, али није ни табу – ако се то одвија у складу с међународним правом и уз сагласност свих страна. Ту не би смеле да се мешају ни ЕУ ни САД, оцењује посланик немачке Левице Штефан Либих… »