BBC vesti na srpskom

Prodaje se voćnjak u Kanadi zbog kog je nastao logo Epla

Mekintoš jabuke nekada su bile najpopularnije u Severnoj Americi, a poslužile su i kao inspiracija za logo Mekintoš računara.

BBC News 10.10.2018

Rodno mesto legendarne jabuke Mekintoš - voćnjak u Ontariju u Kanada - sada se prodaje.

Pionir Džona Mekintoša je 1811. godine bila crvena jabuka, koja je postala jedna od najpopularnijih sorti i inspirisala Epl da napravi logo za Mekintošov računar.

Mekintošovu farmu prodaje sadašnji vlasnik Gerd Skof za 675.000 dolara.

Farma je bila prazna više od godinu dana, a svako ko kupi mesto u Dundeli blizu granice sa Njujorkom moraće da voli da popravlja kuću - gotovo isto koliko voli i istoriju.

Reporter CBC-a koji je posetio zemljište opisao ga je kao „potpuno zaraslo".

„Danas, crvene jabuke Mekintoša niko ne bere, video sam na stotine kilograma plodova na tlu, a neko drveće je zaraslo u korov, zajedno sa drvećem kruške, šljive i oraha", napisao je Stju Mils za CBC.

Trenutni vlasnik Skof kaže da su se on i supruga preselili pre 16 meseci sa imanja, kako bi bili bliži bolnici. Pre nego što su kupili ovo mesto 1987. godine, kaže da je plac nekoliko puta promenio vlasnike. Tokom godina je izgradio dodatno kupatilo i objekte za radnike na farmi.

Neki od njegovih suseda su bili iznenađeni kada su čuli cenu, ali Skof kaže da mu se ne žuri da proda.

„Ja sam stari momak, nikada nisam bio bolestan, nikada u bolnici. Pre 16 meseci sam se preselio, a tri moja zamrzivača u Otavi su puna plodova koji me čine mlađim", rekao je u poruci.

Skof misli da će tradicija koju farma ima i priča koju nosi sa sobom učiniti da postane turistička atrakcija, iako on to nikada nije želeo.

U jednom trenutku je čak postavio znak „zabranjen prolaz", jer su mu dosađivali ljubitelji istorije ovih jabuka.

Istorija Mekintoš jabuka

Ako potražite definiciju reči „jabuka" na engleskom jeziku - najverovatnije ćete pronaći sliku Mekintoš crvene jabuke - to je ukus unikatan slatkog voća rane jeseni.

Voćnjak je otkriven kada je Džon Mekintoš kupio farmu 1811. godine i pronašao je nekoliko jabuka koje su bile izuzetno ukusne. Njegov sin je naučio kako da klonira drvo, a komercijalna proizvodnja počela je 1870.

Originalno drvo Mekintoš se sasušilo 1910. godine, ali su njegovi klonovi nastavili da žive. Do 1960. godine, ova vrsta jabuka je zauzimala 40 odsto kanadskog tržišta jabuka i izvozila je i do Britanije.

Jabuka je bila omiljena, a obožavao ju je i radnik Epla Džef Raskin, da je po njemu nazvao vodeći personalni kompjuter kompanije, uz malo izmene u pravopisu kako bi izbegli autorska prava drugih kompanija.

Ali njena popularnost je nestala, a jabuka sada čini samo četvrtinu kanadskog tržišta i samo pet odsto američkog tržišta.

(BBC News, 10.10.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »