Stamatović: Neka se patrijarh vrati u Peć pa neka odatle hvali Vučićevu kosovsku politiku

Beta 16.10.2018

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović ocenio je danas da Srpska pravoslavna crkva (SPC) nikako ne sme da podrži ideju o razgraničenju Srbije i Kosova i upitao patrijarha Irineja kako je moguće da i dalje hvali kosovsku politiku srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

"Kako je moguće da, i pored monstruoznih pretnji koje naprednjački režim stalno upućuje crkvenim velikodostojnicima koji hrabro brane teritorijalni integritet Srbije i identitet i opstanak naše crkve na Kosovu, patrijarh Irinej i dalje tvrdi da se Vučić lavovski bori za Kosovo? Je li to Vučićeva 'lavovska borba' za Kosovo ili protiv vladike Teodosija, igumana Save Janjića i ostalog časnog srpskog monaštva i sveštenstva?", upitao je Stamatović.

Patrijarh Irinej izjavio je ranije da i dalje misli da se Vučić bori za Kosovo kao lav.

Stamatović je naveo da patrijarh mora što pre da prestane da podržava Vučićevu politiku jer smatra da je to "samoubilačka" politika "nacionalne izdaje" i da je došao trenutak da sedište srpskih patrijarha vrati u Peć, uz zadržavanje crkvenog administrativnog centra u Beogradu.

"Najava formiranja tzv. vojske Kosova već do kraja ove godine, uz otvorenu podršku Vašingtona i NATO, ali i izdajnička politika Vučića koji radi na razgraničenju i priznanju nezavisnosti tog dela teritorije Srbije, poslednje je upozorenje SPC da odmah vrati tron srpskog patrijarha u njegovo istorijsko sedište Peć, gde se nalazio još od 13. veka, kako bi se sprečila predaja Kosova i Metohije u ruke teroristima", rekao je on.

(Beta, 10.16.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »