Stamatović: Ružića nije briga za opštine u kojima SPS nije u vlasti

Beta 28.10.2018

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović ocenio je da je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić više puta pokazao da mu nije stalo do lokalnih samouprava u kojima njegova Socijalistička partija Srbije (SPS) ili njeni koalicioni partneri nisu na vlasti.

"Ministar je već dva puta pokazao da mu je do lokalnih samouprava u kojima njegovi socijalisti i njihove gazde naprednjaci nisu na vlasti - stalo kao do lanjskog snega. Mi smo dobru volju za dogovor pokazali još početkom leta, kada smo na njegove i vapaje premijerke pristali da pomerimo raspravu o našoj žalbi pred Savetom Evrope. Mi, Čajetinci, smo čak bili odustali i od kolektivnog dolaska 'po pravdu', pred Vladu. A oni su nam uzvratili tako što su nastavili da brutalno opstruišu izgradnju zlatiborske gondole koju finansiramo sami i koja je dva miliona evra jeftinija, a osam kilometara duža od beogradske koju, umesto Beograda, plaća Ružićeva i Brnabićkina vlada", naveo je Stamatović u izjavi agenciji Beta.

Stamatović je tako reagovao na izjavu Ružića koji je rekao da nema ništa protiv da predsednici opozicionih opština svoje kritike na račun vlasti izraze u međunarodnim institucijama, ali i dodao da žalbe Savetu Evrope neće rešiti njihove probleme.

"Mislim da se grdno varaju, reč je o egocentričnom lokalnom politikantstvu koje nije ni put, ni način da se reši, naša vrata su im otvorena", rekao je Ružić.

Predsednici opština Paraćin, Čajetina i Šabac najavili su ranije da će se 6. novembra u Savetu Evrope obratiti članovima kongresa i upoznati ih sa pritiskom koji trpe opštine i gradovi u kojima je na vlasti opozicija. 

Stamatović je rekao da vlast, nakon što su predstavnici opozicionih opština najavili nastup u Strazburu počeli da dobijaju pretnje ministara koji ih, putem medija, "šalju u Zabelu".

"Najsmešnije je što nam Ružić i njegovi pajtosi iz režima 'prete nekakvim 'vanrednim' lokalnim izborima, samo u Čajetini, Šapcu i Paraćinu, iako za to nemaju nikakvog zakonskog osnova jer ove samouprave savršeno funkcionišu. Ej, 'prekim izborima' preti mi SPS koji je u Čajetini statistička greška i naprednjaci, čijeg sam lidera Vučića ponizio na izborima na Zlatiboru i prošle i pretprošle godine!", naveo je Stamatović. 

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je, reagujući na Ružićevu izjavu, rekao da je ministar u njoj već priznao da nema saradnje pojedinih opština u Srbiji sa državom.

"Drugo, rekao je da misli da sa državom treba 'uspostavljati saradanju' kao da to nije naša zajednička država nego neka otuđena družina koja nema institucije koje po zakonu i prirodi stvari služe saradnji, pa je treba 'uspostavljati' skoro kao da je reč o zaraćenim stranama i treće, implicitno, da je država trenutna vlast, a ne naša zajednička kuća", rekao je Paunović agenciji Beta.

Paunović je rekao da je Ružić u jednoj rečenici definisao sve probleme, ali implicitno i priznao da ti problemi postoje. 

"Hajde prvo da otvoreno priznamo da nekih problema ima i da se manemo jeftinog 'politikantstva' i etiketiranja druge strane, ukoliko nam je zaista stalo da se do rešenja kroz dijalog dođe. Sve dok se pravimo da ne vidimo da problema ima i da se oni tiču kršenja zakona, ustava, ljudskih prava i sloboda, 'otvorena vrata' ne pomažu mnogo, a što se tiče spremnosti na dijalog i saradnju na rešavanju problema, toga, bar što se mene tiče nikad nije manjkalo", rekao je on.

(Beta, 10.28.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »