Počela obuka računovođa i revizora u Srbiji za sastavljanje finansijskih izveštaja (VIDEO)

Beta 09.11.2018

Besplatna obuka za sastavljanje kvalitetnih finansijskih izveštaja i obavljanju revizije počela je danas u Beogradu, namenjena računovođama i revizorima kako bi se unapredilo korporativno finansijsko izveštavanje u Srbiji.

Program obuke realizovaće se u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu do kraja sledeće godine, a sprovodi se u okviru projekta "Računaj na podršku" koji je deo Programa za reformu računovodstva i institucionalno jačanje (REPARIS) i finansira se sredstvima Vlade Švajcarske.

Nosioci projekta su kompanija PwC Srbija (PricewaterhouseCoopers), Univerzitet Singidunum Beograd, PwC Mađarska, AARC Ltd (Accounting and Audit Reform Consutants).

Rukovodilac Grupe za računovodstvo i reviziju u Ministarstvu finansija Srbije Aleksandar Janjušević rekao je da je pouzdano finansijsko izveštavanje jedan od stubova stabilnog poslovanja srpske privrede i njenog razvoja.

"Edukacija polaznika ove obuke je važna ne samo za računovođe i revizore već i za privredu. Jedino kroz učenje i širenje znanja i iskustava možemo da odgovorimo savremenim promenama u poslovanju i omogućimo tačnije i kvalitetnije finansijske izveštaje u budućnosti", kazao je Janjušević.

Po njegovim rečima, projekat "Računaj na podršku" usmeren je na postizanje uspešne primene računovodstvene i revizorske regulative u Srbiji.

Direktor Sektora finansijskog izveštavanja Svetske banke Džeret Deker ocenio je da će radionice i obuke pomoći da računovođe i revizori poboljšaju i unaprede svoje veštine i znanja korporativnog izveštavanja.

"Velike investicije doprinose ekonomskom razvoju, ali ne mogu da postoje bez dobro sastavljenih finansijskih izveštaja. Zato su kvalitetni izveštaji važni za Srbiju i njenu ekonomiju", rekao je on.

Predsednik Univerziteta Singidunum u Beogradu Milovan Stanišić ocenio je da su kvalitetni finansijski izveštaji temelj srpske ekonomije.

"Finansijski izveštaji presuđuju da li će neko biti direktor ili ne, da li će se podeliti prihodi ili ne. Zato su oni osnova zdrave ekonomije, a takva ekonomija je osnova svih životnih planova", rekao je Stanišić.

Partner za reviziju kompanije PwC Srbija Biljana Bogovac kazala je da kvalitetno finansijsko izveštavanje omogućava malim i srednjim preduzećima da šire svoja poslovanja, a privredi da bude konkurentnija na tržištu Evropske unije.

"U cilju poboljšanja poslovne i investicione klime u Srbiji važno je da obezbedimo pouzdane i tačne finansijske informacije i imamo kvalitetnu računovodstvenu i revizorsku struku", navela je ona.

Dodala je da će polaznici obuke imati mogućnost da koriste "savremene naučne alate i tehnologije" i da će na taj način usvojiti međunarodne standarde u oblasti računovodstva i revizije.

Partner investicionog fonda SEAF (Small Enterprise Asistance Funds) Nikola Stefanović kazao je da su finansijski izveštaji prvi korak u reviziji poslovanja svake firme.

"Ukoliko se desi da ti izveštaji nisu dobri, često se dešava da odustajemo od investicije. To nam se dešavalo sa malim i srednjim preduzećima u Srbiji", rekao je Stefanović.

Finansijski direktor kompanije Novo Nordisk Lidija Bajić kazala je da bez kvalitetnih finansijskih izveštaja ne mogu da se donesu dobre strateške odluke u poslovnom svetu.

"Zbog brzine dostupnosti informacija u današnjem digitalnom društvu moramo da obezbedimo i kvalitetno finansijsko izveštavanje na dnevnom nivou što je složen proces koji zahteva korišćenje novih informacionih tehnologija i pravljenje aplikacije za tu svrhu", ocenila je ona.

Član Izvršnog odbora Vojvođanske banke Spiros Dalas rekao je da računovođe moraju bolje da se pripreme za sastavljanje finansijskih izveštaja jer će jedino na taj način uspešno da primene regulativu u toj oblasti.

Po njegovim rečima, obuke su neophodne da bi se savladala složena materija računovodstva i revizije i da bi se razumele informacije u finansijskim i revizorskim izveštajima na osnovu koji se donose investicione odluke.

Suvlasnik firme Termovent Komerc Miloš Perović kazao je da je pre sastavljanja finansijskih izveštaja neophodno postaviti korporativnu strukturu kompanije i uspešno "locirati sva odeljenja u jedan funkcionalan sistem".KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

(Beta, 11.09.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »