Dačić razgovarao s načelnikom štaba NATO Komande združenih snaga u Napulju

Beta 16.01.2019

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i načelnik štaba NATO Komande združenih snaga u Napulju Lućano Portolano izrazili su zadovoljstvo intenzivnim političkim dijalogom Srbije i NATO-a, kao i uspešnom vojnom i civilnom saradnjom uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

Dačić i Portolano su razgovarali o mogućnostima za unapređenja partnerske saradnje, imajući u vidu da Srbiju i NATO povezuje zajednički interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da je, polazeći od činjenice da se prošlost ne može promeniti, pa ni događaji iz 1999, ali da se na budućnost može uticati, važno da Srbija i NATO produbljuju saradnju imajući u vidu zajednički interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

Portolano je rekao da je Srbija jedan od najboljih partnera Alijanse, ključan faktor regionalne stabilnosti, kao i da NATO ulaže posebne napore za dalje unapređenje kvaliteta i kvantiteta zajedničkih aktivnosti koje se realizuju u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Srbija učestvuje u brojnim međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem EU i Ujedinjenih nacija i spremna je za saradnju s Alijansom u borbi protiv terorizma, reagovanju u vanrednom situacijama, kao i u suočavanju s aktuelnim bezbednosnim izazovima, navodi se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije i Portolano, koji je i šefa Komandnog elementa EU, pozitivno su ocenili saradnju na terenu Vojske Srbije i Kfora u cilju sprovođenja Rezolucije Savteta bezbednosti 1244 i Vojno-tehničkog sporazuma.

Dačić je rekao da je nesmanjeno prisustvo Kfora veoma važno za garantovanje bezbednosti i očuvanje kulturnog i religijskog nasleđa Srba na Kosovu.

On je rekao da su važne garancije NATO-a da Kosovske bezbednosne snage i druge teško naoružane formacije Albanaca, ne mogu biti angažovane na severu Kosova bez saglasnosti Alijanse, odnosno komandanta Kfor, kao i predstavnika Srba na severu Kosova.

Načelnik štaba NATO Komande združenih snaga u Napulju rekao je da je Kfor opredeljen da nastavi realizaciju mandata koji je dobio od Saveta bezbednosti UN.

(Beta, 01.16.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »