CINS: Nedozvoljena donacija SNS-u od 1,3 miliona evra

Beta 22.01.2019

Srpska napredna stranka (SNS) dobila je na poklon prostorije na Novom Beogradu čija je vrednost oko 1,3 miliona evra, što prevazilazi zakonom dozvoljeni limit, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Prostor je donirao odbornik SNS iz Kruševca Velibor Jovanović, koji ga je godinu dana ranije kupio za oko 250 hiljada evra.

Ukoliko se pokaže da je na ovaj način prekršen zakon, prostorije bi morale da budu oduzete, piše CINS.

Ugovor o poklonu potpisali su Jovanović i lider SNS-a Aleksandar Vučić, uz obavezu da taj prostor koristi Gradski odbor stranke u Beogradu.

Iako se u Ugovoru ne navodi cena nepokretnosti, odnosno vrednost poklona, u finansijskom izveštaju SNS-a se vidi da je Jovanović 2017. donirao stranci poslovne prostorije u vrednosti od 156 miliona dinara ili oko 1,3 miliona evra.

Sve poreze i troškove nastale na osnovu ovog ugovora snosi SNS, a samo javni beležnik je naplatio oko 200 hiljada dinara.

Ove prostorije stranka je i ranije koristila tako što je plaćala zakup firmi Vetfarm. Farmaceutska kompanija Vetfarm je otišla u stečaj 2013. godine i od tada se prodajom imovine preduzeća namiruju njegovi poverioci.

Prema podacima sa sajta Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, prostorije u Palmira Toljatija su prodate u oktobru 2016. godine Veliboru Jovanoviću po ceni od oko 250 hiljada evra, odnosno pet puta manjoj vrednosti od one koja je predstavljena u izveštaju SNS-a.

CINS ukazuje da Zakon o finansiranju političkih aktivnosti propisuje da fizičko lice ne može da da stranci donaciju za redovan rad čija vrednost prelazi dvadeset prosečnih mesečnih zarada, što je 2017. godine iznosilo oko 920 hiljada dinara.

Ako donator prekorači ograničenje, stranka je, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, dužna da u roku od 15 dana od dana prijema priloga vrati davaocu donaciju.

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić ocenio je da davanje prostorija na Novom Beogradu nije bilo dozvoljeno.

"U slučaju da bude poveden prekršajni postupak i SNS i odgovorno lice u SNS-u budu oglašeni krivim zbog nezakonitog poklona, ne vidim drugo rešenje u zakonu osim da se oduzme i to sredstvo pribavljeno izvršenjem prekršaja", rekao je Nenadić za CINS, kome se Jovanović nije javljao na telefon, niti su iz SNS ogovorili na pitanja.

Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Božo Drašković, smatra da se postavlja pitanje da li je Agencija primetila, ili joj je promaklo da je prekoračen zakonski limit.

"Plašim se da u ovoj zemlji važe različiti kriterijumi kada si na vlasti i kada nisi na vlasti", rekao je Drašković.

(Beta, 01.22.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »