BBC vesti na srpskom

Napad na vaterpoliste Zvezde u Splitu - kako i zašto

Napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu ponovo je uzburkao odnose Srbije i Hrvatske

BBC News 11.02.2019  |  Marko Protić i Slobodan Mariči
Aleksandro Kralj pokazuje povrede koje je dobio tokom napada
Beta
Aleksandro Kralj pokazuje povrede koje je dobio tokom napada

„Svijet voli pobednike, voli zlatno znamenje", pevale su 2017. mlade košarkašice Srbije i Hrvatske, slaveći plasman Srbije u finale juniorskog prvenstva Evrope.

Devojčice sa latinicom na leđima dočekale su ispred hotela vršnjakinje sa ćiriličnim slovima na opremi i žurka je mogla da počne.

Ipak, bilo je to samo privremeno otopljavanje uobičajeno hladnih odnosa dve zemlje.

Srpsko-hrvatsku zimu u subotu je dodatno rashladio slučaj iz Splita, kada su na rivi napadnuti vaterpolisti Zvezde.

Trojica vaterpolista su pobegla, a crnogorski golman Aleksandro Kralj spas je našao u moru. Svi su prošli sa lakšim povredama.

Hrvatska policija ubrzo je uhapsila trojicu mladića koji su učestvovali u napadu.

Saša Čobanov, sportski novinar hrvatskog portala Indeks, kaže da incident u Splitu ima najmanje veze sa sportom.

„Dolaziš 25 godina posle rata u jedan grad i dogodi se ovako nešto... Verujem da je slična situacija i u Srbiji, ali pre svega gledam svoje dvorište.

„Verovatno da vladajućim elitama odgovara da koriste te najniže strasti i održavaju ovakvo stanje", kaže Čobanov za BBC na srpskom.

Sport?

Sportski novinar iz Beograda Miloš Šaranović ističe da se regionalna vaterpolo liga već dugo igra bez bilo kakvih napetosti, pa i pažnje.

„Izveštaj sa utakmice se verovatno ne bi ni pojavio u medijima da incidenta nije bilo", navodi on.

Šaranović primećuje da osumnjičeni „imaju 23 i 25 godina, što znači da nisu bili rođeni u vreme rata".

„Očigledno da ono čemu smo se nadali, da će tenzija biti manja kada dođu neke nove generacije i prođu sveža ratna sećanja, ne postoji.

„Iako su uspeli da ne zapamte ništa iz tog perioda, nasledili su potrebu da pokazuju da stranci nisu dobrodošli", navodi Šaranović za BBC na srpskom.

Vaterpolo
Getty Images
Regionalna vaterpolo liga postoji od 2008. godine, a do sada su najuspešniji bili hrvatski klubovi Jug i Primorje

Šta se desilo?

Meč 13. kola Triglav regionalne lige je posle napada odložen, a ekipa Zvezde se vratila u Beograd.

Kralj je na konferenciji za medije da je skokom u more samo želeo da „spasi živu glavu".

On tvrdi i da je konobar iz kafića na splitskoj rivi, u kojem su sedeli, imao ključnu ulogu u napadu - video je majicu i pitao ga „kakav je to grb".

„Odgovorio sam mu da sam vaterpolista Zvezde i da sam došao na utakmicu i da sam seo u kafić da popijem kafu, a on mi je, preteći, rekao: 'Dobro, popij to'.

„Najpre sam se nasmejao, na šta mi je odbrusio: 'Nije nikakva šala'. Potom sam predložio drugovima da promenimo kafić".

Dvadesetak minuta kasnije su ih napali, a Kralj kaže da je u čitavom haosu najteže prošao jer mu je u „rvanju sa huliganima" spala jakna, pa je nasred Rive ostao u Zvezdinoj trenerci.

„Mislim da su zato krenuli na mene noževima, palicama... Vikali su da će 'ubiti četnika', tražili su mi da skinem majicu, a ja to nisam hteo, nisam hteo da skinem obeležje kluba.

„Bilo ih je sedam-osam, počeo sam da trčim, razmišljao sam da uđem u neki kafić, hotel, bilo šta, ali gde god bih krenuo samo su se pojavljivali i navaljivali na mene", rekao je Kralj.

Spas je našao tako što je skočio u more.

„Kada sam skočio u more počeli su da me gađaju kamenicama i viču 'ubij četnika'. Molio sam ljude da zovu policiju i pomognu mi, ali su čak i kada su se huligani razbežali, obični prolaznici nastavili da vređaju i prete", kazao je golman Zvezde.

Antifašizam

Novinar iz Hrvatske, Saša Čobanov, kaže da je „najgore od svega što se to dešava u Splitu gde imate Hajduk, koji je slavu stekao ne samo velikim rezultatima, već i antifašističkoj borbi," za koju je ovaj tim „čak dobio i odlikovanje od Šarla de Gola".

Danas je, kaže on, „desnica glasna, a levica ćuti".

On se plaši da će vladajuće elite početi da se bave problemom tek ako neko izgubi život - „a onda će se pitati kako je do toga došlo".

Čobanov navodi i paradoks da se tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji na stadionima nisu čuli pokliči „Srbe na vrbe" ili „Za dom spremni", kao što je to slučaj prethodnih godina.


Šta kažu hrvatski mediji?

Aleksandar Miladinović, BBC na srpskom, iz Zagreba

Sve izveštaje hrvatskih medija o događajima u Splitu spaja jedna reč - huligani.

Na taj način opisani su napadači na vaterpoliste Crvene zvezde u svim medijima koji su događaje sa rive preneli među ključnim informacijama.

Splitska Slobodna Dalmacija prenosi da su kod huligana pronađene majice sa grbom Crvene zvezde, a na naslovnoj strani ovog lista dominira fotografija golmana Aleksandra Kralja i nepoznate devojke koja mu pomaže da izađe iz mora.

Prenose se izjave vaterpolista Crvene zvezde, ali i državnih zvaničnika Hrvatske koji osuđuju napad.

Najviše spekulacija izazvala je informacija da li je u napad umešan i sin jednog od splitskih fudbalskih trenera, ali ova informacija nije potvrđena.

Među komentarima koje prenose mediji je i onaj sportskog komentatora Nevena Cvijanovića o kome piše Večernji list.

On je, obraćajući se političarima da su oni "ovo zakuvali", poručio vaterpolistima Crvene zvezde da oproste na negostoprimstvu, neukosti i uskogrudosti: "Molim vas, nemojte se vi prema nama poneti ovako kao što smo mi prema nama".


Vaterpolo Srbija Hrvatska
Getty Images
Mečevi reprezentacija Srbije i Hrvatske uvek postanu vaterpolo klasici

Posao

Šaranović ističe pozitivne reakcije građana.

„Bilo mi je drago, ako su autentične te ankete iz Hrvatske, gde su neki obični građani rekli da je sramota, potpuno pogrešno i nešto što niko ne želi.

„Sa druge strane imam utisak da su neki jedva dočekali da se nešto desi, pa su reagovali na vrlo sporan način", smatra on.

Šaranović navodi da se ovakvi incidenti ne mogu rešiti molbama i pričama „nemojte ljudi, glupo je".

„Dokle god ljudi tih godina ne budu znali jasnu i očiglednu svrhu zbog čega je dobro biti pravi građanin i nemati probleme sa policijom, oni neće izbegavati probleme.

„Mislim da je to ključna stavka", kaže i dodaje da je osumnjičenima za napad „aposlutno svejedno da li su sportisti ili ne".

Vaterpolo
Getty Images
I ranije je bilo incidenata u kojima su mete bili sportisti Srbije ili Hrvatske

Mrzim školu

Incident u Splitu nije prvi takve prirode.

Komplikovana istorija srpsko-hrvatskih odnosa često se prelamala i preko leđa sportista koji su, srećom, uglavnom prolazili sa lakšim povredama.

Najveći incident je zabeležen u leto 2003. godine u finalu Evropskog prvenstva u vaterpolu kada su hrvatski navijači prekinuli utakmicu i pokušali da se fizički obračunaju sa srpskim igračima i navijačima, među kojima je bio i tadašnji ministar odbrane SCG Boris Tadić.

Dve godine kasnije, napadnuti su rukometaši Partizana prilikom dolaska na utakmicu sa Zagrebom u Kupu pobednika kupova. Na meti navijača bili su i košarkaši Crvene zvezde u Splitu četiri godine kasnije.

Srpski navijači su potom u leto 2010. godine u Kraljevu napali hrvatske kajakaše koji su učestvovali na Evropskom prvenstvu.

Posle toga je bilo mirno more do 2016, kada su u septembru u Zagrebu napadnuti juniori vaterpolo kluba Partizan.

Dva meseca kasnije, u Splitu su sličnu sudbinu doživeli reprezentativci Srbije u streljaštvu.

U međuvremenu se sa tribina u obe zemlje čulo dosta pogrdnih pesama.

Međutim, incident na splitskoj rivi doneo je i uvrede na zidovima - „Mrzim školu i Srbe", osvanuo je natpis na Osnovnoj školi Skalice u Splitu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 02.11.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Balkan, najnovije vesti »