BBC vesti na srpskom

Ne davimo Beograd: Pokrenuta aplikacija za merenje zagađenosti vazduha u Srbiji

Aplikacija preuzima i prikazuje podatke sa više od 65 mernih stanica širom Srbije

BBC News 12.02.2019
Magla i smog oko spomenika Pobednik u Beogradu
ANDREJ ISAKOVIC / Getty Images
U Beogradu, kao i u drugim gradovima u Srbiji, početkom 2019. zabeležene su ekstremno visoke koncentracije čestica prašine u vazduhu

Nivo zagađenja vazduha u gradovima i opštinama u Srbiji od sada je moguće proveriti i preko mobilne aplikacije AirCare, objavila je inicijativa Ne davimo Beograd.

„Naš osnovni cilj je da građani i građanke Srbije mogu sami da provere stanje kvaliteta vazduha u svojim zajednicama i da reaguju na alarmatno stanje zagađenosti", Vlada Radojčić, aktivista inicijative Ne davimo Beograd, rekao je za BBC na srpskom.

Aplikacija AirCare preuzima i prikazuje podatke sa više od 65 mernih stanica širom Srbije.

Ovaj softver napravio je aktivista i programer Gorjan Jovanovski iz Makedonije. Makedonska verzija aplikacije preuzeta više od 100.000 puta i Radojčić slično interesovanje očekuje i u Srbiji.

Više od 5.000 ljudi godišnje u Srbiji prerano umre od respiratornih oboljenja povezanih sa zagađenjem vazduha, ukazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Beograd, Valjevo, Pančevo, Subotica i drugi gradovi neretko se pominju u medijima kao mesta sa prekomernim zagađenjem vazduha.

„Poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promocija urbane mobilnosti i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije" su mere potrebne za poboljšavanje trenutnog statusa zagađenja vazduha, navode iz inicijative Ne Davimo Beograd.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 02.12.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »