Vučić sa Hejlom: Odgovor Srbije na platformu Prištine biće brz, odlučan i odgovoran

Beta 08.03.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas američkom držvanom podsekretaru Dejvidu Hejlu da će država Srbija "u relativno kratkom roku doneti mere kojima će reagovati na neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na uvođenje taksi i odluku Prištine o prekidu svakog dijaloga sa Beogradom" i dodao da će stav Beograda biti "odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst".

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vučić je na sastanku sa Hejlom rekao da je Platforma za dijalog sa Beogradom, usvojena juče u Prištini, "u suštini odluka Prištine da prekine dijalog sa Beogradom".

Vučić je rekao da je "odavno upozoravao visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i njen tim da usvajanje ovakve platforme ne ostavlja prostor za kompromisno rešenje i da je, samim tim, platforma protiv dijaloga, posebno uz tvrdoglavo odbijanje Prištine da ukine nerazumne i štetne takse na robu iz centralne Srbije", dodaje se u saopštenju.

Hejl pozvao na ukidanje taksi, prekid provokacija i nastavak dijaloga

Američki državni podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl pozvao je danas Srbiju i Kosovo da prekinu međusobne provokacije i obnove dijalog, a vlasti u Prištini da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

"SAD pozivaju na ukidanje tarifa, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga.... SAD cene partnerstvo sa Srbijom i žele da izgrade još snažnije odnose", objavila je ambasada SAD na svom Tvitrer nalogu uz fotografiju sa jutrošnjeg sastanka Vučiča i Hejla u Beogradu.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot napisao je na Tviteru da "ponovo pokretanje dijaloga nije lak zadatak, ali da budući prosperitet Srbije zavisi od postizanja napretka u odnosima sa Prištinom".

(Beta, 03.08.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »