BBC vesti na srpskom

Fejsbuk u borbi protiv ekstremne desnice

Na društvenoj mreži više neće moći da se šire ideje o nadmoći belaca.

BBC News 28.03.2019
Fejbuk, vlasnik Mark Zakerberg
Getty Images
Iz Fejsbuka su saopštili da neće tolerisati desničarke grupe koje propagiraju nadmoć belaca

Sve „pohvale, podrška ili širenje nacionalizma i separatizma" biće uklanjani sa Fejsbuka i Instagrama od sledeće nedelje, saopštila je kompanija Fejsbuk.

Društvena mreža najavila je i rigoroznije praćenje i blokiranje materijala koje dele terorističke grupe.

Korisnici koji preko Fejsbuka pokušaju da pronađu „uvredljiv" sadržaj biće preusmereni ka stranicama dobrotvornih organizacija koje se bore protiv ekstremizma krajnje desnice.

Fejsbuk se našao pod pritiskom javnosti nakon što je muškarac koji je ubio 50 ljudi u dve džamije na Novom Zelandu, napad emitovao uživo preko ove društvene mreže.

Određeni sadržaji koji su promovisali nacionalizam belaca ranije su bili dozvoljeni na Fejsbuku i nisu smatrani rasističkim - uključujući i pozive na stvaranje država koju bi činili samo belci.

Kompanija je odluke objasnila time da određeni sadržaji koji promovišu „beli nacionalizam" prihvatljiv oblik izražavanja na nivou „stvari koje su važan deo identiteta ljudi, poput američkog ponosa i baskijskog separatizma".

Međutim, u blogu koji je kompanija sada objavila stoji da je nakon tri meseca konsultacija sa „članovima civilnog društva i akademika", utvrđeno da „beli nacionalizam" ne može da bude „smisleno odvojen" od desničarskih organizacija koje veruju u nadmoć belaca ili grupa koje šire govor mržnje.

„Ne samo prenosioci"

Nakon pucnjave na Novom Zelandu, nekoliko svetskih lidera pozvalo je društvene mreže da preuzmu veću odgovornost za sadržaj koji radikalni desničari objavljuju na njihovim platformama.

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern izjavila je da su društvene mreže „izdavači, a ne samo prenosioci" poruka i da imaju odgovornost za materijal koji korisnici objavljuju.

Fejsbuk je ranije saopštio da je snimak napada na Novom Zelandu pogledan više od 4.000 puta pre nego što ga je društvena mreža obrisala, kao i da je u roku od 24 sata sprečeno objavljivanje 1,2 miliona kopija snimka i obrisano 300.000 objavljenih kopija.

Grupa koja zastupa muslimane u Francuskoj podigla je tužbu protiv Fejsbuka i Jutjuba, jer su dopustili da se snimak uopšte pojavi na njihovim platformama.

I druge mreže i grupe preduzimaju korake kako bi sprečile deljenje snimka. Redit je zabranio forum pod nazivom gledajtekakoljudiumiru" („watchpeopledie)", nakon što su članovi podelili snimak sa Novog Zelanda.

Kompanija Valv (Valve), koji upravlja internet platformom Stim (Steam), saopštila je da je više od 100 postova korisnika koji su pokušali da odaju poštu strelcu uklonjeno.

(BBC News, 03.28.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »