Вучић обећао решење за грађане са кредитима у швајцарцима, протест обустављен до уторка

Бета 28.03.2019

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас грађане који протестују испред Врховног касионог суда у Београду због кредита у швајцарским францима и пренео им да је држава спремна да размотри како да се помогне у 16.800 предмета и како да се та дуговања пребаце на евро.

Вучић је у разговору са грађанима рекао да држава мора делимично да у томе помогне финансијски али да не треба да имају илузије да ће сав терет тог проблема да преузму банке.

Грађани су оценили да држава не треба да било шта плати али им је он у више наврата рекао да нема начина да се то другачије реши. Вучић их је замолио да престану са својим протестом а да је он спреман да се са њима састане и да се то заједнички реши, као и да увек могу да се врате у следећи петак ако не буду задовољни реаговањем државе.

"Ја верујем да можемо да направимо договор. Разговараћемо са банкама, они ће бити оштро против. А видећемо шта ће рећи и Касациони суд, иако ја на то не могу да утичем. Али то да банке прихвате сав ризик, они то неће", рекао је Вучић.

Он је рекао да људима који имају кредите у швајцарским францима не жели да прича бајке, и да у свему томе ни на који начин није учествовао, али да је држава спреман да се разговара како да се реши тај проблем.

"То би државу коштало око 120 милиона евра. Спремни смо да преговарамо са банкама да, ако суд донесе одлуку, банке плате 60 или 70 одсто а да ми помогнемо са 20 или 30 одсто да би се банке умилиле да на одређени начин помогну. Јер није фер да неко плати толики новац а остане без свега", рекао је Вучић.

Он је прихватио сугестију грађана да је у свему томе држава делимично одговорна, јер су многи министри давали лажни утисак сигурности грађанима, али да на уговорима нема потписа државе, већ је свако од грађана сам потписао.

"Не могу да вам причам бајке, то је лако људима који нису одговорни. Знате да је та прича настала одавно, ја нисам ни лук јео ни лук мирисао. Свако је потписао. Држава јесте делимично одговорна, али нема потписа државе. Него су министри и остали давали утисак сигурности грађанима да ће то бити боље и за њих. Али нема потписа ни Ђелића, ни Ђиласа ни Јелашића и много је тешко рушити облигациони однос који постоји. Суд ће морати да донесе одлуку", рекао је Вучић.

Грађани задужени у францима обуставили протест до уторка

Грађани задужени кредитима у швајцарским францима обуставили су данас протест испред Врховног касационог суда у Београду, после посете председника Србије Александра Вучића, и најавили да ће се у уторак, 2. априла поново окупити испред тог суда од коге траже да заузме јасан став о кредитима индексираним у францима.

Протест је почео пре осам дана, а огранизовало га је Удружење грађана задужених у францима ЦХФ Србија.

Касациони суд је у неколико случајева досад доносио контрадикторне пресуде поводом тужби грађана који су задужени у швајцарској валути, па је један од захтева чланова ЦХФ Србија да тај суд донесе јасан став по којем ће поступати судови.

Захтеви су и да Влада Србије доносе закон о динаризацији свих кредита и закон о забрани принудне продаје једине некретнине.

Соња Вујановић из Удружења ЦХФ Србије је агенцији Бета рекла да су грађани који су протестовали испред Врховног касационог суда били изненађени данашњом посетом председника Србије који им је обећао помоћ, али да неће да одустану од због захтева.

"Видећемо 2. априла какав ће бити став Врховног касационог суда па ћемо на основу тога одлучити да ли ћемо наставити протесте", казала је она.

Тренутно је око 16.800 грађана задужено у францима, а њих дуг банкама је значајно увећан због јачања швајцарске валуте.

(Бета, 03.28.2019)

Кључне речи

Коментари

Повезане вести »

Политика, најновије вести »