Извор: Ал Јазеера/Свет архива вести 28.03.2019

Ердоган: Вријеме је да Аја Софија постане џамија

Ал Јазеера 28.03.2019
Претварање Аје Софије у музеј 'била је велика грешка', рекао је турски предсједник Рецеп Таииип Ердоган. Турски предсједник Рецеп Таииип Ердоган рекао је у сриједу да је вријеме да се истанбулска знаменитост Аја Софија… »

Малтешка војска преузела контролу над бродом који су отели мигранти

Ал Јазеера 28.03.2019
Војни брод онемогућио је отетом пловилу да уђе у малтешке воде; послан је специјални оперативни тим, који је преузео контролу. Малтешки војници преузели су контролу над бродом који су отели спашени мигранти како их не би… »

ЕУ забрањује пластику за једнократну употребу

Ал Јазеера 28.03.2019
Забрана се односи на производе као што су сламке, штапићи за уши, прибор за јело, тањури, чаше од експандираног полистирена... Посланици у Европском парламенту подржали су забрану једнократних пластичних производа на… »

Столтенберг генерални секретар НАТО-а до 2022. године

Ал Јазеера 28.03.2019
Заједно ћемо наставити прилагођавати се и осавремењивати наш Савез како би био у складу с будућности, објавио је Столтенберг на Твиттеру. Мандат генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга продужен је до 2022. године. Ову… »

Камион налетио на групу људи у Гватемали, најмање 30 мртвих

Ал Јазеера 28.03.2019
Истовремено је повријеђено најмање четверо људи, истичу локалне власти, као и предсједник Гватемале Јимми Моралес. У сриједу навечер по локалном времену камион се забио у групу људи на западу Гватемале, усмртивши притом… »

Троје чланова француске владе поднијело оставке

Ал Јазеера 28.03.2019
Оставку је поднијела и министрица за европске послове, која ће водити кампању Мацронове странке на еуропским изборима. Предсједник Француске Еммануел Мацрон изјавио је у сриједу како је троје чланова француске владе поднијело… »

САД на удару критика Вијећа сигурности у вези с Голанском висоравни

Ал Јазеера 28.03.2019
Свих 14 преосталих чланица Вијећа једногласно је било против америчког признања Голана као израелске територије. Сједињене Америчке Државе нашле су се изолиране на сједници Вијећа сигурности УН-а у сриједу у вези с… »

Видео: Више људи погинуло у пожару у Дхаки

Ал Јазеера 28.03.2019
У гашење пожара укључили су се и морнарица и зрачне снаге Бангладеша. А мулти стореи буилдинг ис он фире ин Дхака, Бангладесх, северал феаред траппед пиц.твиттер.цом/ЕАп7мХИQмЕ — Кхалид кхи (@кхалид_пк) Марцх 28, 2019… »

Тајна америчка одобрења за нуклеарну технологију С. Арабији

Ал Јазеера 28.03.2019
Америчка администрација наводно је одобрила компанијама да продају технологију нуклеарне енергије Саудијској Арабији. Министар енергетике Сједињених Америчких Држава Рицк Перри дао је шест тајних одобрења компанијама да… »

Британија: Побједа за жене – на вјенчаним листовима и мајчино име

Ал Јазеера 28.03.2019
Вјенчани листови у Енглеској и Велсу прије су имали само рубрику у којој се могло навести очево име. Британски парови моћи ће уписати и мајчино име на своје вјенчане листове захваљујући промјени закона, која је у сриједу… »