VOICE: Al Dahra i Elit agro oru oko 29.000 hektara, Al Ravafed više nije gazda

Beta 28.04.2019

Otkada je 2013. godine potpisan međudržavni sporazum o saradnji Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, slika arapskih polja u Srbiji značajno se promenila, pa tako Al Dahra i Elit agro obrađuju oko 29.000 hektara, a kompanija Al Ravafed više nije gazda, objavio je danas Vojvođanski istraživačko analitički centar VOICE.

Te 2013. godine u agrobiznis u Srbiji ušle su tri arapske kompanije Al Ravafed holding (Al Rawafed Holding), Al Dahra, a od skoro i Elit agro LLC (Elite Agro LLC), piše VOICE i dodaje da su tako posredno na tržište ušle i firme Optim investments grup (Optim Investments Group) i Optim junajted investment (Optim United Investment) preko Al Ravafeda, Al Ain Holding preko Al Dahre, i od skoro Jas holding (Yas Holding) preko firme Elit agro.

Do oktobra prošle godine najviše poljoprivrednog zemljišta obrađivao Al Ravafed Srbija, ali je odskora izgubio primat među Emiraćanima na srpskim njivama, navodi VOICE.

Prvo je u oktobru 2018. godine Al Dahra došla u posed nekadašnje imovine PKB-a, a marta meseca 2019. Elit agro LLC preuzeo je Al Ravafed holding, pa time posredno i Al Ravafed Srbiju.

Ta koncentracija odobrena je firmi Elit agro u skraćenom postupku Rešenjem Komisije za zaštitu konkurencije (KZK) od 5. marta, stoji u tekstu objavljenom na voice.org.rs.

Tako trenutno Al Dahra (Al Ain Holding) u posedu ima oko 17.000 hektara nekadašnjeg vlasništva PKB-a, a njeno je i preduzeće Rudnap agrar koje, prema podacima sa sajta te kompanije ima zasađeno voće na 130 hektara na Fruškoj gori.

VOICE navodi i podatke sa sajta Global Ag Investinga, platforme koja pruža uvid u globalni sektor investicija u poljoprivredi, gde je navedeno da je Al Dahra u vlasništvu šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana.

(Beta, 04.28.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »