BBC vesti na srpskom

Totenhemov san majske noći, Ajaksov brodolom i Poketinove suze radosnice

Londonski klub prvi put u istoriji igraće finale Lige šampiona. Navijači Totenhema oduševljeni partijom trostrukog strelca Lukasa Mure, a Ajaksovi u neverici zbog šokantne završnice.

BBC News 09.05.2019  |  Marko Protić - BBC novinar
Trener Totenhema Maurisio Poketino
PA
Trener Totenhema Maurisio Poketino

Svetska fudbalska javnost nije stigla ni da se „oporavi" od Liverpulovog čuda protiv Barselone u polufinalu Lige šampiona, a novi spektakl priredio je drugi engleski klub Totenhem.

Londonski Pevci su se plasirali u finale Lige šampiona posle pobede nad Ajaksom od 3:2, iako su na poluvremenu gubili sa 2:0. Da sve bude još uzbudljivije, Lukas Mura je treći gol dao u šestom minutu sudijske nadoknade.

Totenhem će prvi put u klupskoj istoriji igrati u finalu elitnog evropskog takmičenja, a tek drugi put od osnivanja Lige šampiona u finalu će se sastati dva engleska kluba.

Uspeh Totenhema dobija dodatno na težini ako se u obzir uzme i činjenica da je Ajaks u prvom meču u Londonu slavio sa 1:0 i delovalo je da je širom otvorio vrata finala.

I u revanšu je već posle 35 minuta Ajaks imao prednost od 2:0. Ko zna šta je sve trener Totenhema Maurisio Poketino rekao igračima na poluvremenu, ali očigledno da je „upalilo".

U drugih 45 minuta na terenu se pojavio neki drugi Totenhem predvođen maestralnim Lukasom Mourom koji je postigao sva tri gola.

Posle meča heroj Totenhema rekao je da mu je meč u Amsterdamu bio „najlepši trenutak u karijeri", dok je saigrač Kristijan Eriksen kazao da Mura „zaslužuje da mu se podigne spomenik".

Poketino kraj meča dočekao na travi

Kada je nemački sudija Feliks Brih označio kraj utakmice trener Totenhema Poketino u suzama je pao na travu.

To i nije bilo tako čudno s obzirom na tok utakmice, ali i mali broj onih koji su verovali da Totenhem može do preokreta posle prvog poluvremena.

„U ovakvom trenutku moram da se setim porodice, ovo je nagrada i za njih. Ne mogu da opišem šta osećam. Fudbale, hvala ti. Ovakve emocije samo ti možeš da izazoveš", rekao je Poketino na konferenciji za novinare.

On nije mogao da računa na najboljeg igrača Harija Kejna koji je povređen, ali je rekao da se nada da će nekako uspeti da se oporavi do finala.

Poketino po završetku utakmice
PA
Poketino po završetku utakmice

Važno je napomenuti da je argentinski stručnjak do velikog uspeha došao iako u letnjem prelaznom roku Totenhem nije potrošio ni evro za dovođenje novih igrača.

I to ne zbog stava uprave, već je Poketino insistirao da ne želi da menja okosnicu ekipe.

Totenhem se po tome i razlikuje od većine klubova u „evropskoj fudbalskoj aristokratiji".

Što se tiče Ajaksa, klub iz Amsterdama ima za čim da žali jer dugo nije imao ovako dobru sezonu.

Slavnim Kopljanicima, predvođenim srpskim igračem Dušanom Tadićem, preostaje da holandsko prvenstvo završe osvajanjem titule.

Reakcije navijača - neverica i oduševljenje

Očekivano, Totenhemova pobeda na stadionu koji nosi ime legendarnog Johana Krojfa izazvala je brojne reakcije na društvenim mrežama.

Ljudi su uglavnom bili oduševljeni načinom na koji je londonska ekipa napravila preokret, a neki su u tome pronašli i inspiraciju za lične stvari.

Bilo je i onih koji su ostali u neverici kako je Ajaks uspeo da posle 135 minuta kvalitetnog fudbala, ispusti ukupno vođstvo od 3:0.

Premijerligaško finale

Tek drugi put u istoriji nekadašnjeg Kupa, a sad Lige šampiona, u finalu će se sastati dva engleska kluba.

Fudbaleri Totenhema i Liverpula istrčaće 1. juna na teren stadiona Vanda Metropolitano u Madridu u utakmici sezone evropskog klupskog fudbala.

Prvo englesko finale za evropsku titulu igrali su 2008. godine Mančester Junajted i Čelzi.

Tada je na stadionu Lužnjiki u Moskvi slavio Mančester Junajted posle boljeg izvođenja penala.

Deo odbrambene linije Crvenih đavola tada je bio i srpski fudbaler Nemanja Vidić.

(BBC News, 05.09.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Regioni, najnovije vesti »

Preventivni pregledi u Domu zdravlja

Preventivni pregledi u Domu zdravlja

Patak online pre 14 minuta
Kruška iz mog zavičaja

Kruška iz mog zavičaja

Politika pre 1 dan
Sačuvajmo beogradske platane

Sačuvajmo beogradske platane

Politika pre 1 dan
Distanciranje od Nemačke

Distanciranje od Nemačke

Politika pre 1 dan