Политика: Фолксваген се још није одлучио за Турску

Бета 17.07.2019

Немачки произвођач аутомобила "Фолксваген" још није одлучио да нову фабрику гради у Турској, изјавила је портпарол те компаније за производњу и продају Лесли Ботке и навела да доношење одлука о локацији тек предстоји, пише данас "Политика".

"У протеклих неколико месеци испитали смо различите локације у Европи. Направили смо ужи избор. Истражна фаза сада је праћена и конкретним преговорима. Коначна одлука неће бити донета на основу резултата преговора", рекла је Ботке за "Политику".

Она је додала да не може да открива детаље о појединим локацијама након што су медији у Немачкој протекле седмице објавили да је "Фолксваген" одлучио да нову фабрику гради у близини турског града Измира.

"Политика" подсећа да се последњих неколико месеци говори да "Фолксваген" тражи локацију за отварање нове фабрике, а спекулисало се да се за ту инвестицију боре Србија, Бугарска и Турска.

Светски медији који су објавили да је Турска фаворит, претпостављају да је пресудан био Катар, који има 17 одсто удела у компанији, а залаже се за локацију у Турској.

Како "Политика" наводи, разлог због којег "Фолксваген" тражи нову локацију за фабрику, која би производила 300.000 аутомобила годишње, уклапа се у ширу стратегију компаније, јер би велики погони у Немачкој, у Цвикауу, Емдену и Хановеру, требало убудуће да праве искључиво електричне аутомобиле.

"Фолксваген" је саопштио да ће уложити милијарду евра у фабрику за производњу батерија за електричне аутомобиле и то у покрајини Доња Саксонија.

"Политика" преноси и писање "Дојче велеа" да постоје три разлога за сеобу "Фолксвагена" на исток.

Главни разлог су трошкови за зараде, јер су на истоку далеко нижи него у западној Европи, други важан разлог су трошкови за електричну енергију, а трећи је то што се на лицу места налази мрежа лифераната делова.

(Бета, 07.17.2019)

Кључне речи

Коментари

Повезане вести »

Економија, најновије вести »