BBC vesti na srpskom

Вода први пут откривена на „насељивој“ планети

Астрономи открили воду у атмосфери „насељиве“ планете која орбитира око удаљене звезде.

BBC News 12.09.2019  |  Пабло Гош - Дописник у области
K2-18b
ЕСА/УЦЛ
Има ли ванземаљског живота вечито је питање

Астрономи су по први пут открили воду у атмосфери планете која орбитира око удаљене звезде.

Откриће значи да је планета - названа К2-18б - добар кандидат за потрагу за ванземаљским животом.

Током наредних десет година нови свемирски телескопи могли би да утврде да ли у атмосфери К2-18б постоје гасови које би могли да створе живе организме.

Детаљи су објављени у научном часопису Природа Астрономија (Натуре Астрономи).

Водећа научница професорка Ђована Тинети са Универзитетског колеџа у Лондону (УЦЛ) је откриће назвала „шокантним&qуот;.

„Ово је први пут да смо открили воду на планети у насељивој зони око звезде чија је температура потенцијално компатибилна са присуством живота&qуот;, рекла је.

Тим је пратио планете које је открио Хабл свемирски телескоп (Хуббле Спаце Телесцопе) између 2016. и 2017. године.

Проучавајући промене светлости док планете орбитирају око звезде, истраживачи су утврдили да у атмосфери ове планете постоје хемикалије. Светлост се мења када пролази кроз атмосферу, а ове промене зависе од састава атмосфере.

Само на К2-18б открили су молекуларни траг воде која је витална за живот на Земљи. Компјутерско моделирање података указало је на то да вода може да чини до 50 одсто атмосфере ове планете.

Нова планета је двоструко већа од Земље. На њој је довољно хладно да се температура вода може кретати између нула и 40 степени Целзијуса.

Доктор Енгелос Циарос, члан тима, рекао је да је проналажење воде у атмосфери потенцијалне егзопланете „невероватно узбудљиво&qуот;.

„То нас приближава одговору на фундаментално питање: Да ли је Земља јединствена?&qуот;, каже он.


Шта је егзопланета?

  • Планете ван нашег соларног система називају се егзопланетама
  • Прва егзопланета откривена је 1992.
  • Више од 4.000 је откривено коришћењем неколико технологија
  • Многе од њих су велике планете величине Јупитера или Нептуна
  • Много џиновских планета откривено је да орбитира врло близу њихових звезда

Удаљена је око 111 светлосних година, што је око 650 милијарди миља - предалеко за слање сонде.

Да ли на овој планети постоји живот утврдиће се уз помоћ свемирских телескопа које ће бити лансирани у наредних десет година. Они ће тражити гасове у атмосфери које могу да створе само живи организми, према речима доктора Инга Валдмана.

„Ово је једно од највећих питања у науци и увек се питамо да ли смо сами у Универзуму. У наредних десет година знаћемо да ли хемикалије у атмосфери постоје због живота.&qуот;

Дуг пут

Једна од потешкоћа овог приступа биће да се астрономи сложе око тога који ће гасови представљати доказ живота. То би могао да буде дуг пут.

Вероватно ће бити потребно истраживање хемијског састава стотина светова и разумевање начина на који су створени и еволуирају, каже проф Тинети.

„Земља се заиста издваја у нашем сунчевом систему. Има кисеоник, воду и озон. Али ако све то пронађемо око планете око удаљене звезде, морамо бити опрезни кад говоримо да она омогућава живот&qуот;, рекла је она.

„Због тога морамо разумети не само неколико планета у галаксији, већ стотине њих. И надамо се да ће се планете на којима је живот могућ издвојити, да ћемо видети велику разлику између планета које су погодне за живот и оних које нису.&qуот;

arijel misija
ЕСА/СТФЦ РАЛ Спаце/УЦЛ/Еуропланет-Сциенце Оффице
Будуће мисије можда ће дати одговор

Докторка Бет Бајлер са Института за астрономију на Единбуршком универзитету каже да верује да ће докази живота на планети око удаљене звезде на крају бити откривени.

„То би била промена парадигме за читаво човечанство&qуот;, рекла је она за ББЦ.

Лансирање Насиног свемирског телескопа Јамес Вебб Спаце Телесцопе (ЈВСТ) 2021. године и мисија Аријел Европске свемирске агенције седам година касније ће омогућити астрономима да детаљно проуче атмосфере различитих светова који су до сада откривени.

Вода је откривена на другим планетама, али оне су биле или превелике или претопле да би омогућиле живот. Хладније мање планете много је теже детектовати. Тим са УЦЛ-а је успео да то уради развијањем алгоритама способних да тестирају хемијски састав атмосфера потенцијално насељивих светова.

К2-18б откривена је 2015. године и једна је од стотина супер-Земаља - планета са масом између Земље и Нептуна - које је открила Насина свемирска летелица Кеплер. Очекује се да ће Насина мисија Тес у наредним годинама открити још стотине оваквих планета.

Истраживање су финансирали Европски савет за истраживање и Веће за науку и технологију у Великој Британији, које је део британске агенције за истраживање и иновације (УКРИ).


Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 09.12.2019)

BBC News

Коментари

Повезане вести »

Свет, најновије вести »