ДС: Тужилац да каже за које дело терети узбуњивача из ваљевског Крушика

Бета 14.10.2019

Демократска странка (ДС) затражила је данас од Републичког јавног тужилаштва да хитно одговори које кривично дело ставља на терет А.О, ухапшеном узбуњивачу из ваљевске фабрике "Крушик", за којег се претпоставља да је омогућио објављивање информације о умешаности оца министра полиције Небојше Стефановића у трговину наоружањем.

"Такође, важно је знати зашто је одређен притвор у трајању од 30 дана и зашто је након жалбе тужилаштва промењена одлука судије који је прво одредио кућни притвор за оптуженог А.О, да би касније ту одлуку преиначио. О овом случају ДС ће обавестити и међународне организације за заштиту људских права", наводи се у саопштењу.

Та странка је оценила да Србијом влада велики страх и да се то најбоље види по томе што је јавности требало 20 дана да сазна да је узбуњивач из Ваљева ухапшен и да му је одређен притвор.

"Нити породица, нити адвокат нису очигледно смели да саопште јавности шта се десило и зашто је А.О. ухапшен. Ово потврђује оно што ДС већ годинама говори да живимо у земљи без заштите и владавине права. Зато у солидарности са ухапшеним позивамо наше чланице и чланове да се прикуључе грађанском протесту испред капије Централног затвора у Бачванској улици", додаје се.

ДС је оценила да је тужилаштво грубо прекршило Закон о заштити узбуњивача јер по закону ниједан документ не може бити проглашен тајним ако се тиме прикрива неко кривично дело.

"Објављивање података којима је потврђено да је Бранко Стефановић, отац Небојше Стефановића потпредседника Владе и министра полиције, био представник приватне фирме у пословима трговине оружјем са државном фирмом требало је да буде повод за реаговање тужилаштва и предузимање истражних радњи. Овај посао је изазвао узнемирење јавности јер се ради о случају са енормном зарадом једне приватне фирме и могућом корупцијом и трговином утицајем", додаје се.

(Бета, 10.14.2019)

Кључне речи

Коментари

Повезане вести »

Политика, најновије вести »