Vučić: Niko nam nikada nije nudio razgraničenje ni podelu Kosova, naši izgledi nisu preveliki

Beta 20.10.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da niko nikada nije nudio razgraničenje ni podelu Kosova - jer je Kosovo "za zemlje EU i za SAD nezavisno"."Ljudima je najlakše da kažu mi smo protiv podele ili razgraničenja, a ja pitam ko nam je nudio. Niko nikada nam to nije nudio, na žalost, zato što je po njima Kosovo celovito, nezavisno. Tačka", rekao je Vučić za TV Prva.

On je kazao da "to što mi Srbi sebe doživljavamo kao svetsku silu i mislimo da možemo i mnogo više od toga, pokazuje koliko smo nesvesni svojih pozicija, situacije i svega što se dešavalo i da nismo sami u svetu i koliko ne razumemo šta se dešavalo 1999. ili 2004. ili 2008. godine".

"Uspeli smo da podignemo ugled u svetu i vratimo kosovsko pitanje koje je za veći deo sveta bilo završeno, ali nemojte da budete optimisti i mislite da su naši izgledi preveliki. Mi, pre svega, moramo da čuvamo naš narod, njihovu bezbednost da finansiramo školstvo, zdravstvo, penzije i da pomažemo i kada nam uvedu sankcije (takse od 100 odsto), kako reče (Goran) Rakić, to nisu samo sankcije nego totalni embargo na robu i da ih za 48 sati snabdemo kao što jesmo i pronađemo kanala kako", rekao je Vučić.

On je kazao da ljude koji pričaju kako je Đakovica, npr, staro srpsko mesto, treba poslati tamo da  žive.

"(Novinar Aleksandar) Tijanić rekao je 'Kosovo najskuplja srpska reč', samo niko neće da živi tamo. Mi treba da budemo svesni naše situacije, ja sam razumeo šta je američka i evropska ideja, jesam li srećana zbog njihovih do sada iskazanih ideja samo ću da slegnem ramenima", rekao je Vučić.

Govoreći o nedavnom sastanku sa  američkim izaslanikom Ričardom Grenelom posle kog je sam pisao službenu belešku, on je kazao da se bori da ne ugrozi poziciju Srbije može da se razgovara  sa svima u svetu, te da je zato sam pisao službenu belešku koja će ostati sledećem predsedniku Srbije.

Kurti neće ugroziti SrbePredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da vidi kao otvorenu pretnju izjavu kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je za Prištinu prisustvo Srbije na severu Kosova najveći problem.

Vučić je za TV Prva naglasio da "Kurti neće ugroziti Srbe", dodajući da Albanci prave "užasne greške", da su nervozni, da vide da im ne ide kao što su planirali i da rade ono što je Srbija radila kad je izlazila iz komunizma.

"Srbija je nekada imala lojalne Albance i nije videla veliku većinu nezadovoljnih, a sada to radi Kosovo, sarađujući sa Srbima poput Rade Trajković, koja predstavlja dva odsto Srba na Kosovu, dok odbijaju da sarađuje sa većinskim predstavnicima Srba", rekao je Vučić.

On je kazao da je jedna od najglupljih afera navodno trovanje pošto su u CIK u prištinu stigle glasačke koverate iz Srbije.

"To je budalaština i izmišljotina koja pokazuje nivo nervoze", rekao je Vučič i dodao da su infekciju izazvali glasovi koje je osvojila Srpska lista ili zato što su "pravili računicu jer su pravili račun da li da ubace stranku Bedžeta Pacolija koja je na izborima osvojila 4,99 odsto".Pronađena trojica osumnjičena za paljenje knjige Gorana VesićaPredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je policija pronašla trojicu osumnjičenih za paljenje knjige zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, a da se za četvrtim traga.

Vučić je kazao za TV prva da je za njega paljenje knjiga i dolazak opozicije kući Gorana Vesića fašistički metod koji je bio zastupljen u vreme nacističke Nemačke.

Vučić je rekao da deo opozicije neće da izađe na izbore da ne bi doživeo neuspeh i istakao da Srbija neće ljude koji pale knjige.

"Srbija nikada neće dozvoliti da fašizam u zemlji naraste iz tog korova, jer niko nema pravo da tuče, vređa i preti onima koji drugačije misle", rekao je.

On je povodom izjave predsednika pokreta Dveri Boška Obradovića da je Vučić "đubre izdajničko" rekao da neko možda misli da treba da mu odgovori na najbrutalniji način "i da ga uhvati negde u gradu", ali da on to neće, da mora pre svega da pokaže normalnost.

"Đubre izdajničko sam... zbog čega? Jer su u njihovo vreme proglasili nezavisnost Kosova i jer sam ja uspeo da vratim Kosovo za pregovarački sto... Jesam li izdajnik jer smatram da nam granica ne treba biti na Jarinju i Brnjaku gde su je oni postavili", rekao je Vučić.

Obradović je Vučića kritikovao putem društvene mreže Tviter pošto je Vučić izjavio da na Kosovu "nije sve naše, ali nije ni sve njihovo (albansko)".

Obradović je u tom tvitu napisao i da će Vučiću, kada ga vidi, lupiti šamar.Izmišljena afera o umešanosti oca Nebojše Stefanovića u korupciji

Vučić je kazao danas da je izmišljena afere o Branku Stefanoviću, ocu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i o navodnoj korupciji sa fabrikom namenske industrije "Krušik" Valjevo i trgovini oružja.

"Stefanovićev otac nema veze sa tim. Ne kažu da je bilo nelegalnih radnji već se govori samo o ceni, a nikakve veze nema to sa firmom Nebojše Stefanovića", rekao je Vučić za TV Prva.

Za Aleksandra Obradovića koji je u javnost izneo podatke o tome, Vučić je rekao da Obradović po zakonu ne može da bude uzbunjivač.

Vučić je kazao da deo opozicije izmišlja afere i da su "bahati prema svima koji žele drugačiju Srbiju".

On je kritikovao koalicione pratnere i ljude iz njegove Srpske napredne stranke što ćute na sve kritike koje se iznose.

"Kao da ne postoje, ćute kao zaliveni. Ako ima nešto da se dobije, a da se nešto kaže, to zaboravite", rekao je Vučić

Povodom navoda predsednika Pokreta slobodnih građana Srbije Sergeja Trifunovića da mu je nuđen novac da bi bio konstruktivna opozicija SNS-u, on se pitao da li je Trifunović "lud" i dodao da nadležni organi treba da odluče da li je bilo krivičnog dela.

"Evo čekam da dođe gospodin sa Balija pa neka nadležni organi odluče da vidimo ima li krivičnog dela. Ja mislim da bi se cela Srbija smejala kada bi čula tu priču, a plakala kada bi zanala ono što ja znam", rekao je Vučić.

Medvedev nije mogao da prepozna Beograd koliko se promenio

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu je ruski premijer Dimitrij Medvedev rekao da nije mogao da prepozna Beograd, koji je sređen u odnosu na njegovu posetu Srbiji pre deset godina.

Vučić je za TV Prva kazao da je Medvedev primetio da se grad mnogo promenio, sređene su fasade zgrada i napreduje izgradnja Beograda na vodi.

Vučić je kazao da su odnosi Rusije i Srbije od poverenja i da u najvećem delu stvari, kako je istakao, obe zemlje misle slično.

On je podsetio da je juče tokom posete Medvedeva potpisan ugovor o rekonstrukciji pruge od Valjeva do gradnice sa Crnom Gorom i da će time za nekoliko godina biti rekonstruisana pruga od Beograda do Crne Gore.

Vučić je naveo da se vidi razlika u stanju i opremi Vojske Srbije u poređenju sa nekim ranijim periodima i naveo da će biti još dodatnih bespilotnih letelica i novih PVO sistema.

"Jačamo naše kapacitete", kazao je Vučić za Prvu. On je rekao da Srbija ne jača odbrambene kapacitete zato što se sprema da se, kako je naveo, nešto desi i dodao da se svi naoružavaju.

Vučić je naveo da se svi u svetu naoružavaju zato što u svetu više nema, kako je istakao, jednog svetskog policajca.

"Svi brinu o sebi i svojim zemljama i Srbija ne sme biti slaba", poručio je Vučić.

Govoreći o "malom Šengenu" Vučić je ocenio da to nije samo ekonomska inicijativa, već i politička i mirovna.

(Beta, 10.20.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »