Stojanović: Fajon će preuzeti inicijativu i napraviti drugačiji format dijaloga o izbornim uslovima

Beta 06.11.2019

Politikolog Boban Stojanović izjavio je danas da aktuelni format dijaloga o izbornim uslovima nije upotrebljiv i da njemu deluje da će predstavnica Evropskog parlamenta Tanja Fajon preuzeti inicijativu i napraviti drugačiji u kom bi predstavnici EU sa jedne strane razgovarali sa opozicijom, a sa druge strane sa predstavnicima vlasti.

"To je format koji bi dao dugoročne rezultate i koji može biti početak nekog ozbiljnijeg učestvovanja evropskih parlamentaraca i početak okvira za pregovore vlasti i opozicije koji bi se mogao desiti u nekom trenutku", rekao je Stojanović agenciji Beta.

On je kazao da u sadašnjem formatu dijaloga uz posredstvo EU u Skupštini Srbije nije učestvovao Savez za Srbiju već nekoliko "minornih" stranaka i da dogovor nije postignut.

"Mislim da su Tanja Fajon i novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik shvatili da stvari u Srbiji ne funkcionišu i da će verovatno oni prvi preduzeti nešto kako bi bio napravljen korak unapred. Očigledno da ovaj deo opozicije ne želi da učestvuje u razgovorima koje organizuje Maja Gojković što je i logično jer je ona personifikacija lošeg rada i jedan od razloga zbog kojeg su napustili Skupštinu Srbije", rekao je Stojanović.

On je naveo i da je predsednik Demokratske stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju Zoran Lutovac naglasio da evropski parlamentarci treba da smisle okvir koji bi doveo do nekakvog sporazuma, a koji bi pretpostavljao da se sa jedne strane razgovara o preporukama koje su sačinili nezavisni stručnjaci u ime građana koji protestuju i održavanju izbora devet meseci od ispunjavanja uslova za fer i poštene izbre.

"Ne verujem da će se to desiti do redovnih izbora, ali može biti početak ozbiljnijeg i temeljnijeg rada da dođe do vanrednih izbora ili priprema za neke naredne redovne izbore", kazao je Stojanović.

On je naveo da tokom novembra treba da se održi drugi okrugli sto uz posredovanje evropskih parlamentarca koji bojkotuje Savez za Srbiju, ali da veruje da će Fajon biti spremna da razgovara sa njima odvojeno.

Stojanović je kazao da postoji razlika između nekadašnjeg predsednika Odbora Evropskog parlamenta (EP) za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Dejvida Mekalistera i sadašnje predsednice tog odbora Tanje Fajon i da ona deluje zainteresovano da se napravi okvir koji bi doveo do iole slobodnih izbora.

(Beta, 11.06.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »