Parlament Meksika usvojio budžet: Smanjenje za tužioca, izbore, medije

Beta 22.11.2019

Donji dom meksičkog Kongresa usvojio je danas državni budžet za 2020. godinu uz protest poljoprivrednih organizacija oko zgrade parlamenta.

Savezni budžet od 315 milijardi dolara sadrži velika smenjenja sredstava za pravosuđe i savezne agencije za izbore i slobodu informisanja, te opozicvija kaže da će ta smanjenja ugroziti održavanje slobodnih i poštenih izbora.

U budžetu je za oko 77 miliona dolara smanjen iznos za generalnog tužioca i to u vreme kada je kriminal sve rasprostranjeniji, a bez oko 55 miliona dolara ostala je savezna agencija za izbore.

Međutim, budžet sadrži veliko povećanje od 8,8 odsto dotacija za državnu naftnu kompaniju "Petroleos Meksikanos" - PEMEX.

Protesti su izbili zbog odluke predsednika Andresa Manuela Lopesa Obradora da direktno subvencionira poljoprivrednika i siromašne porodice, a više ne preko organizacija koje tvrde da ih predstavljaju.

Mnoge od tih poljoprivrednih organizacija bile su politička uporišta bivše vladajuće partije, te partija sadašnjeg predsednika, Pokret nacionalne obnove (MoReNa) nastoji da ih razvlasti.

(Beta, 11.22.2019)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »