BBC vesti na srpskom

Земљотрес у Албанији: Деветоро ухапшено због страдалих у срушеним зградама

Ухапшени се сумњиче за убиство и злоупотребу положаја.

BBC News 15.12.2019
A bulldozer works at a collapsed building in Durres
Реутерс
Неколико зграда се срушило током земљотреса у Драчу

У Албанији је девет особа ухапшено због урушавања зграда у земљотресу - полиција их сумњичи за убиства и злоупотребу положаја.

Две особе ухапшене због сумње да су починили убиство су власници срушених хотела у Драчу, граду који је највише страдао у потресима.

Оба хотела су изграђена нелегално, а један је и нерегуларно легализован, саопштила је полиција. Након пада комунизма 1990-тих, у Албанији се масовно нелегално градило.

У земљотресу јачине 6,4 јединица по Рихтеру страдала је 51 особа, а повређено је неколико стотина људи.

Потпуно је уништено 1.183 објеката, док је 558 станова и 5.494 кућа тешко оштећено, подаци су албанског Министарства унутрашњих послова. Евакуисано је 3.224 људи, додају.

Тужиоци су издали укупно 17 налога за хапшење грађевинара, инжењера и званичника за које се сумња да су прекршили безбедносне стандарде. Још се трага за осумњиченима, а полиција је саопштила да су неки побегли из земље након земљотреса.

Након пада комунизма, многи становници су се преселили у градове у којима се градило уз врло слаб надзор државних служби. У међувремену су многе зграде легализоване.

Албански премијер Еди Рама претходно је обећао да ће тужиоци привести правди све који су непрописно дизали објекте.

Од локалних власти у Драчу тражио је да направе списак оштећених објеката и фирми које су учествовале у изградњи.

Истакао је и да ће поправку - уз надзор владе - морати да плате извођачи радова, а не грађани који живе ту.

Из тужилаштва Драча и Тиране су навели да постоји сумња се да су бројни објекти пали зато што нису изграђени како треба, а да је томе знатно допринела злоупотреба функција.

У појединим местима тужилаштво је од полиције тражило да срушене зграде означи као место злочина.

Епицентар земљотреса био је 34 километра северозападно од главног града Тиране. Највише жртава је погинуло у оближњим местима - Драчу и Туманеу.

Балкан је склон сеизмичким активностима јер лежи у близини границе између Евроазијске и Афричке тектонске плоче. Албанија се налази на мањој, јадранској тектонској плочи.

Из Европске комисије је саопштено да ће државе чланице Европске уније одржати донаторску конференцију за Албанију у јануару у Тирани.


Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 12.15.2019)

BBC News

Кључне речи

Коментари

Повезане вести »

Свет, најновије вести »