SRS: Momentalno prekinuti pljačku najsiromašnijih Novosađana

Beta 20.01.2020

Srpska radikalna stranka (SRS) upozorila je danas da je u proteklih šest godina na prostoru Novog Sada pokrenuto više od 90.000 postupaka prinudne naplate i zatražila od javnog komunalnog preduzeća "Informatika" da "bez odlaganja prekine sa pljačkom najsiromašnijih Novosađana" koji su "upali u čeljusti izvršiteljske i advokatske mafije".

"Samo na osnovu nepostojećih advokatskih usluga u poslednjih šest godina najsiromašniji Novosađani su opljačkani za 4,5 miliona evra. Ovoj otimačini se momentalno mora stati na put. SRS poziva rukovodstvo 'Informatike' da se dozove pameti i prekine sa saučesništvom u beskrupuloznoj pljački građana Novog Sada", rekao je na konferenciji za novinare predsednik Odborničke grupe SRS u Skupštini Novog Sada Đurađ Jakšić.

Jakšić je rekao da su Novosađani najviše na svojoj koži osetili divljanje izvršiteljske mafije, koja upada u stanove, uteruje strah i pljačka građane Novog Sada visokim naknadama, izmišljenim, protivzakonitim troškovima i plenidbom imovine.

"'Informatika' sve vreme protivustavno građanima obračunava zateznu kamatu, otima im novac za nepostojeće advokatske usluge i dodatnih 4.680 dinara kao 'predujam za vođenje postupka prinudne naplate'. Skandal bez presedana je što 'Informatika' još uvek duži nekoliko hiljada onih građana Novog Sada čiji je prinudni postupak vodio zloglasni novosadski izvršitelj Svetislav Ćurčić. Ćurčiću, omiljenom izvršitelju naprednjačke vlasti, građani su masovno isplaćivali dugove, ali on novac nije prosleđivao poveriocu. Građani koji su izmirili svoje obaveze, a nisu sačuvali uplatnice, ne mogu da dokažu da su dug isplatili", rekao je Jakšić.

On je podsetio da su radikali u septembru Skupštini Srbije predložili novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji predviđa ukidanje javnih izvršitelja i vraćanje izvršnog postupka u nadležnost suda.

"Više od 100.000 građana Srbije je potpisalo peticiju za ukidanje javnih izvršitelja - savremenih dahija. Međutim, vlast i dalje ne stavlja ovaj predlog Zakona na dnevni red Skupštine Srbije. SRS apeluje na gradsku vlast i JKP 'Informatika' da odmah prekine sa dodatnim opterećenjem i pljačkom najsiromašnijih sugrađana. Građani moraju biti oslobođeni plaćanja advokatskih usluga za pokretanje postupka prinudne naplate, jer im se ova usluga ne pruža", rekao je Jakšić.

(Beta, 01.20.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »