Nova ekonomija: Firma bliska SNS-u posle žalbe dobila posao od milion evra

Beta 14.02.2020

Kompanija Energotehnika – Južna Bačka, bliska Srpskoj naprednoj stranci, dobila je posao od Novosadske toplane vredan skoro 130 miliona dinara, ili oko 1,1 milion evra, piše Nova ekonomija.

Južna Bačka, kao nosilac posla, učestvovala je zajedno sa preduzećem NS Koncept na konkursu za posao zamene cirkularnog postrojenja na toplani "Zapad".

Ovaj konzorcijum bio je jedini ponuđač, po ponuđenoj ceni od 129.990.000 dinara, dok je procenjena vrednost nabavke bila tačno 130 miliona dinara.

Južna Bačka i NS Koncept dobili su ovaj posao nakon što su uložili zahtev za zaštitu prava koji je JKP Novosadska toplana prihvatila, vidi se iz nedavno objavljenog rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Njihova ponuda je prvobitno odbijena kao "neodgovarajuća i neprihvatljiva", ali su dve firme podnele Novosadskoj toplani zahtev za zaštitu prava u oktobru prošle godine, čiji su navodi usvojeni pet dana kasnije.

Nakon ponovljene stručne ocene ponude u novembru 2019. godine doneta je odluka o dodeli ugovora, koji je zaključen 14. novembra, navela je Nova ekonomija.

Južna Bačka je u vlasništvu Dragoljuba Zbiljića, koji je bio garant za kredit koji je 2012. godine SNS podigao za potrebe izborne kampanje, kako je pisao BIRN.

Prema istraživanu KRIK-a, Južna Bačka je samo u periodu od 2013. do 2016. godine prihodovala oko 110 miliona evra od javnih nabavki, a neki od tih poslova dobijeni su pod sumnjivim okolnostima.

(Beta, 02.14.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »