SzS: Vlada da eventualnu zabranu kretanja uvede bez optužbi na račun građana

Beta 01.04.2020

Savez za Srbiju (SzS) osudio je sms poruke koje su u utorak poslate građanima i koje su izazvale paniku i ocenio da je tako nešto potpuno nezasluženo, jer su građani "solidarni i herojski se drže" u krizi izazvanoj korona virusom.

"Ukoliko je stručna procena da treba uvesti veći stepen zabrane kretanja, na vlasti je da takvu odluku donese bez optužbi na račun sopstvenih građana. Videli smo da u normalnim zemljama to može da se reši na civilizovan način. Struku pozivamo da se znanjem i rodoljubljem odupre daljem maltretiranju i uznemiravanju naroda", navodi se u današnjem saopštenju SzS.

SzS je dodao da čak i ako je vlast u panici, ona mora delovati smireno i organizovano jer su hiljade života u pitanju.

"Sve greške, od poziva na šoping, do neadekvatne zaštite u zdravstvenim ustanovama ne mogu se zamagliti histeričnom presijom na narod. Nikome od nas nije potrebno da i po pet vrhunskih stručnjaka svakodnevno gubi vreme u pokušaju da zamaskiraju ili opravdaju greške vlasti. Dovoljan je jedan profesionalac koji će na miran i staložen način preneti tačne podatke i uputstva i odgovoriti na pitanja medija", navodi se.

Taj opozicioni savez dodaje da lekari, svakako, shvataju da širenje panike ne ide u prilog racionalnom ponašanju građana.

"Vlasti još jednom upozoravamo da vanredno stanje upotrebljava u zaštitu građana od virusa a ne u borbi protiv njih, zastrašivanjem, pretnjama i stvaranjem panike", saopšteno je.

(Beta, 04.01.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »