Hoti: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana jedina prilika za mir i stabilnost

Beta 07.07.2020

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je jedina prilika za mir, stabilnost i napredak u ovom delu Evrope, istakao je danas premijer Koosova Avdulah Hoti posle razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu.

"Francuska ostaje posvećena podršci Kosovu u procesu dijaloga sa Srbijom koji treba da dovede do međusobnog priznavanja i normalizacije odnosa", napisao je Hoti na Tviteru.

U okviru priprema za virtuelni samit Kosova i Srbije u petak, 10. jula, Makron je danas razgovarao s Hotijem, dok će u četvrtak dočekati predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na samitu u petak će učestvovati Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, Vučić, Hoti, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Saopšteno je da je samit usmeren ka olakšavanju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Dva dana kasnije, 12. jula, premijer Hoti sastaće se u Briselu s predsednikom Vučićem, što će, kako je rečeno, "označiti nastavak dijaloga između dve zemlje, uz posredovanje Evropske unije".

Makron i Hoti razgovarali o aktuelnim kretanjima na Kosovu i u regionu

Predsednik Francuske Emanuel Makron i premijer Kosova, Avduhalh Hoti razgovarali su danas u Parizu o aktuelnim kretanjima na Kosovu i u regionu, sa fokusom na perspektivu evrointegracija, kao i na pitanje vizne liberalizacije za građane Kosova, saopšteno je iz kabineta premijera Kosova.

"Premijer Hoti je uveravao predsednika Makrona da je Kosovo odlučno da preduzme sve neophodne mere da pokaže odlučnost prema svojoj evrointegracionoj perspektivi, kao jedinoj mogućnosti za mir, stabilnost i prosperitet u ovom delu Evrope", kaže se u saopštenju.

Francuska ostaje posvećena pružanju pomoći Kosovu da podrži proces dijaloga Kosova i Srbije a kosovski premijer je naglasio je da je Kosovo posvećeno ovom važnom procesu, koji bi trebalo da uključi međusobno priznavanje i normalizaciju odnosa dve zemlje.

"Predsednik Makron i premijer Hoti složili su se da dve zemlje treba da sarađuju u razmeni podataka dva ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa redom i zakonom, rade na unapređenju ekonomske razmene između Francuske i Kosova i zajedno da promovišu frankofoniju na Kosovu", kaže se u saopštenju.

Na kraju sastanka, premijer Hoti pozvao je predsednika Makrona da poseti Kosovo, što je Makron pozdravio.

Ova poseta biće realizovana u budućnosti, u pogodnom trenutku za francuskog predsednika.

Inače, ovo je prva bilateralna poseta Jelisejskoj palati kosovskog premijera posle mnogo godina.

Odnosi Kosova sa Francuskom su odlični. Francuska je odigrala ključnu ulogu u svim fazama izgradnje države Kosovo.

(Beta, 07.07.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »