Danas ističe rok za odbijanje moratorijuma na otplatu kredita

Beta 10.08.2020

Korisnici kredita koji ne žele da iskoriste novi moratorijum, odnosno pauzu u otplati, mogu o tome da obaveste svoje banke još danas.

Banke u Srbiji imale su obavezu da ponude zastoj u otplati kredita i da na svojim portalima objave obaveštenje za klijente o moratorijumu koji se odnosi na kredite, dozvoljene minuse i kreditne kartice.

Kako je propisala NBS, obaveštenje je trebalo da sadrži informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate, kao i primer iznosa obaveze pre i nakon moratorijuma, a klijentima je ostavljen rok od 10 dana da odbiju ponudu.

Dužnici koji će iskoristiti dodatnu pauzu od dva meseca u otplati ne moraju da se javljaju svojim bankama.

Klijent banke može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, poštom, telefonom ili u poslovnim prostorijama banke/davaoca lizinga, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, ali i da odustane od moratorijuma tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke na navedeni način ili uplatom dospele obaveze, navedeno je na sajtu NBS.

Izvršni odbor NBS doneo je 27. jula propis o dodatnom moratorijumu na otplatu obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga.

Dužnicima je tim propisom omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama/davaocima lizinga, koje dospevaju od 1. avgusta do 30. septembra 2020. godine, kao i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio.

(Beta, 08.10.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »