Dačić povodom godišnjice napada u SAD: Solidarnost Srbije sa Sjedinjenim Državama

Beta 11.09.2020

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je danas da je 11. septembar 2001. godine, kada su izvedeni teroristički napadi na SAD, bio jedan od "definišućih datuma" u savremenoj istoriji.

"Srbija potvrđuje svoju solidarnost sa Sjedinjenim Državama u borbi za očuvanje zajedničkih vrednosti i sećanja, kao jedinog načina da se spreči neki novi 11. septembar", rekao je Dačić na konferenciji "Pamtimo i stojimo uz SAD", u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Srbija je "deo globalnih napora u borbi protiv terorizma" koji, rekao je Dačić, "ima za cilj ugrožavanje i razaranje poznatog i na pozitivnim vrednostima zasnovanog načina života naše civilizacije".

On je rekao da je srpski narod mnogo puta bio suočen s "tragedijama koje su ostavljale dubok trag u kolektivnoj svesti i definisale budućnost našeg regiona", te zato "dobro razume značaj održavanja kulture sećanja i solidarnosti i značaj koji američki narod pridaje ovom datumu" 11. septembru.

Dačić je na kraju govora pomenuo "prošlonedeljni dogovor" Beograda i Prištine u Vašingtonu, ocenivši da "sigurno ne bi bio postignut bez presudne uloge SAD-a i predsednika Donalda Trampa", što "dokazuje da je američka strana jedan od naših ključnih partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja problema Kosova i Metohije".

"Pozdravljamo nameru SAD da budu više prisutne u regionu, kako ekonomski tako i politički, posebno imajući u vidu da svi zajedno stremimo istom cilju - očuvanju mira i izgradnji prosperitetnijeg i za život privlačnijeg Zapadnog Balkana", zaključio je Dačić.

(Beta, 09.11.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »