Saopštenje SSP, DS, ZZS i evroposlanika: Što pre nastaviti dijalog o izbornim uslovima u Srbiji

Beta 16.09.2020

Poslanici Evropskog parlamenta iz redova Socijalista i demokrata (S&D) i predstavnici Stranke slobode i pravde (SSP), Demokratske stranke (DS) i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića pozvali su u zajedničkom saopštenju na obnavljanje međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta što je pre moguće, preneo je danas portal "European Western Balkans" (EWB).

Po saznanjima tog portala, na današnjem sastanku su učestvovali predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, predsedavajuća delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon, i evroposlanici Kati Piri, Tonino Picula, Dimitris Papadakis i Andreas Šider.

Na sastaku su bili i predsednik SSP Dragan Đilas i Ljuban Panić (SSP), predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i potpredsednik DS Dejan Nikolić.

"U pogledu predstojećih izbora u Beogradu i sledećih parlamentarnih izbora, u postpunosti podržavamo posvećenost EP da se ponovo uspostavi međupartijski dijalog sa parlamentom Srbije i političkim partijama u Srbiji, kao i stav komesara Olivera Varheljija da se EP angažuje u međupartijskom dijalogu vlasti i opozicije", stoji u saopštenju s današnjeg sastanka, u koji je EWB kaže da je imao uvid.

U prošlonedeljnom pismu opoziciji, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji istakao je da sve strane treba da nastave dijalog uz posredovanje EP i naglasio ključnu ulogu koju treba da igra opozicija.

U saopštenju stoji da je prethodni angažman EP imao cilj da se "postigne izvestan napredak", ali pošto su junski izbori bili blizu, a vlast je bila u potpunosti odgovorna za primenu rezultata dijaloga, izborni uslovi bili su i dalje nedovoljni da bi opozicija na njima učestvovala.

"EP pokazao je posvećenost da se uspostave funkcionalna demokratija, vladavina prava i medijske slobode u Srbiji kao preduslov za uspešnu integraciju države u EU, koja je trenutno ugrožena statusom Srbije kao 'hibridnog režima", piše u saopštenju.

Dalje se kaže da su "izbori za ishod imali nepostojanje parlamentarne opozicije" i konstatuje se "izostanak otvaranja novih poglavlja zbog nedostatka napretka u ključnim poglavljima 23 i 24" pregovora s EU.

Naglašava se da međupartijski dijalog treba da počne što je pre moguće.

"Trenutno stanje demokratije u Srbiji zahteva dubinski i otvoren proces sa verodostojnim rezultatima i mehanizmima za obavezivanje kako bi sve političke partije učestvovale na sledećim izborima", zaključuje se u saopštenju.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija, Milan Antonijević, rekao je juče za "Njuzmaks Adrija" da postoji spremnost i sposobnost da se obnovi dijalog o izbornim uslovima, koji je vođen u drugoj polovini 2019.

"Mislim da postoji i te kako sposobnost i organizacija i civilnog društva i spremnost da uđu u taj dijalog, i ovo - ako želite - jeste najava njegovog ponovnog uspostavljanja zajedno s partnerima iz akademske zajednice i svih onih koji su spremni da u njemu učestvuju", rekao je Antonijević.

(Beta, 09.16.2020)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »