BBC vesti na srpskom

Korona virus i turizam: Šta sve od 18. septembra čeka one koji se vraćaju u Srbiju

Građani Srbije koji se od petka u 18 časova vrate u Srbiju biće 10 dana pod posebnim nadzorom.

BBC News 23.09.2020  |  Slobodan Maričić - BBC
Medical staff testing people at a coronavirus test centre
Reuters
Građani će pri ulasku u zemlju dobiti upozorenje o obavezama koje su dužni da ispune.

Za državljane Srbije koji se vraćaju u zemlju, od petka 18. septembra važe nova pravila - moraju da se prijave za poseban zdravstveni nadzor.

„Svi građani Republike Srbije koji od petka posle 18 časova uđu u zemlju biće pod posebnim zdravstvenim nadzorom", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

To podrazumeva onlajn popunjavanje zdravstvenog kartona i ostavljanje podataka o vremenu i mestu ulaska u zemlju.

Oni koji ne mogu elektronski da se prijave, trebalo bi da odu kod svog izabranog lekara. Mera važi za sve, bez obzira da li imaju simpome kovida ili ne.

Zvaničnici navode da se u Srbiju nedeljno sa odmora iz okolnih zemalja vrati i do 50.000 ljudi, a da će oni koji se ne budu pridržavali uputstava biti kažnjavani.

„Rizik (od povećanja broja zaraženih u Srbiji) definitivno postoji, ali ne očekujem dramatično povećanje", izjavio je za RTS epidemilog Predrag Kon.

Imunolog Srđa Janković očekuje da se građani koji se vraćaju postupe odgovorno i savesno, i da svako ima ličnu odgovornost.

„Čak iako je neko očekivao da će policija nekoga kontrolisati - to nije suština ove mere. Ovo nije prinudna mera, ali jeste obavezna u smislu moralne obaveze svakog pojedinca da čuva svoje zdravlje i zdravlje svih nas ostalih", rekao je Janković.

Gužva na granici
BBC
Gužva na granici

Prvi korak - prijava

„Svi građani će pri prelasku granice dobiti zdravstveno upozorenje o obavezama koje su dužni da ispune", ističu iz Ministarstva zdravlja.

Prvi korak je onlajn test samoprocene na Kovid-19 na portalu E-zdravlje, a koji će vam reći da li treba da se javite u Kovid ambulantu.

„Jedina obaveza svakog građanina je prijava kroz taj portal", izjavio je Kon.

„Sistem elektronskog prijavljivanja je napravljen tako da se sve završava za 30 sekundi", dodao je on.


Kako (ne)treba nositi masku


To izgleda tako što se u elektronski zdravstveni karton ubace lični podaci i popuni prijava u kojoj će pisati vreme ulaska u zemlju i granični prelaz.

„Ako ta osoba dobije neke tegobe, povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa, ukusa i respiratorne tegove, odmah treba da se javi u kovid ambulantu", navodi Kon.

Iz Ministarstva ističu da građani ne treba automatski po ulasku u zemlju posećuju Kovid ambulante, već samo oni koji su tokom prijave dobili takva uputstva.

Takođe, svi koji popunjavaju test treba rezultat da odštampaju ili sačuvaju, kako bi imali dokaz da je test urađen.

Oni koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da telefonom pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u njihovom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva, dodaju iz Ministarstva zdravlja.

Deset dana kasnije - odjava

Period zdravstvenog nadzora traje deset dana.

To znači da desetog dana od povratka iz inostranstva - svi koji do tada nisu dobili uputstvo da se jave u Kovid ambulantu - treba da još jednom urade test samoprocene.

Ukoliko rezultati i tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor prestaje da važi, navode iz Ministarstva.

Kako u praksi izgleda prelazak granice?

Prvih dana je na graničnim prelazima Jabuka i Gostun sa Crnom Gorom bilo gužvi.

RTS je u petak javio da se na prelazu Gostun čeka 10 do 15 minuta, a iz Uprave carine da su na prelazu Jabuka otvorene tri trake da bi se izbegle veće gužve.

Oni ističu da se i tamo čeka 10 do 15 minuta.

„Odlučili smo da poslednje dane leta provedemo na moru, ali nismo mogli da ostanemo imuni na apel i krenuli smo nazad, iako smo planirali da ostanemo malo duže", rekao je za sajt B92 Danilo Paunović iz Čačka.

„Na granici čekamo već duže od pola sata, ispred je oko 20, a iza oko 30 automobila", dodao je on.

Kazne

Iz Ministarstva upozoravaju da svako nepostupanje po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja predstavlja „grubo kršenje epidemioloških mera i svesno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja kompletnog stanovništva Republike Srbije".

Kako navode, rizična i neodgovorna ponašanja „mogu relativno brzo dovesti do ponovnog i još bržeg širenja korona virusa među stanovništvom".

„Onaj ko se bahato ponaša i dovede do zaražavanja drugih osoba, naročito sa tragičnim posledicama, ne može da izbegne ono što u zakonu piše", ističe Kon.


Pesma o korona virusu koja je postala svetski hit


Vlada Srbije je sredinom maja usvojila izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Minimalna kazna za pravna i fizička lica porasla je time sa 30.000 na 50.000 dinara, dok maksimalna iznosi 150.000 dinara.

Kazne za pravne subjekte su od 50.000 do 500.000 dinara.

„To vam je kao kada se pogrešno parkirate gde je zabranjeno, ako ne to ne poštujete, bićete sankcionisani. Neće biti lova, ali će biti kazni", rekao je Kon ranije za Blic.

Šta kažu zvaničnici?

Iz Ministarstva zdravlja ističu da se na ovaj način izbegavaju nepotrebne gužve u ambulantama.

Takođe, dodaju, time se eliminiše i opasnost da se nezaraženi građani inficiraju u redovima za pregled.

Kon navodi da je Krizni štab za suzbijanje epidemije procenio da će ova metoda kontrole epidemije biti izvodljiva, za razliku od uvođenja samoizolacije ili PCR testiranja za sve koji se vraćaju iz rizičnih zemalja.

Cilj je, kaže Kon, manje opterećenje i za građane i za lekare i za kovid bolnice.

On uz to ističe da je sve na građanima, jer svi drugi zdravstveni nadzori definisani zakonom ne bi bili mogući u praksi.

„Ako očekujete povratak 50.000 ljudi, koje treba da pratite deset dana, to je pola miliona nadzora. Tako nešto nije moguće sprovesti bez vanrednog stanja", istakao je Kon.

Kon ističe i da će ova mera imati i dugoročne efekte, pogotovo u narednom periodu kada dolaze slave i zimski praznici.

„Ako želimo, a ja želim, da nam se nikada više ne ponovi jul mesec, mi moramo mesecima unapred da razmišljamo i planiramo", rekao je Kon.


Kada će biti spremna vakcina protiv Kovida-19?


Kakvo je stanje sa korona virusom u regionu?

U Srbiji su u poslednja 24 časa registrovana još 82 nova slučaja Kovida-19, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 32.695.

Preminule su još dve osobe, tako da je ukupan bilans žrtava porastao na 738.

Situacija u zemljama regiona je nešto lošija.

U Hrvatskoj je 18. septembra registrovano još 250 slučajeva, u Sloveniji 104, u Bosni i Hercegovini 394, a u Crnoj Gori 212.

Poštovanje mera

U saopštenju Ministarstva zdravlja se na kraju ističe da poštovanje preventivnih mera „i dalje ostaje jedini siguran i dokazan način zaštite od korona virusa".

„Nošenje maske u zatvorenim prostorima, održavanje razdaljine, kao i redovna higijena ruku i dezinfekcija prostora, od ključnog su značaja za sve nas i jedini put to očuvanja našeg zdravlja", navode.

Zbog toga pozivaju sve da bez izuzetka poštuju epidemiološke mere.

„Iako su građani koji su doputovali iz inostranstva pod većim rizikom zaraze, to ne znači da ostali koji nisu napuštali Srbiju ne treba da se čuvaju i i dalje preduzimaju sve mere zaštite od korona virusa.

„Sve do pojave vakcine, samo gvozdenom disciplinom možemo doći do zajedničkog cilja, a to je konačna pobeda nad korona virusom i to ćemo svi zajedno, bez sumnje, uspeti", navodi se.

korona virus
BBC
Banner
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.23.2020)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »