OP: Ministarstvo pravde više nema obavezu da objavljuje i prati izvršenje presuda suda u Strazburu

Beta 26.10.2020

Inicijativa Otvoreni parlament, koja prati rad Narodne skupštine, navela je na svom tviter profilu, da je Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu danas usvojio amandman poslanice Srpske napredne stranke Jelene Zarić kojim, kako navode, "Ministarstvo pravde više nema obavezu da objavljuje presude Evropskog suda za ljudska prava niti da prati njihovo izvršenje".

Evropski sud za ljudska prava je međunarodni sud sa sedištem u Strazburu.

Srbija je i dalje među prvih deset zemalja po broju procesa koji su u toku pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, pokazuje izveštaj te institucije za 2019. godinu. Prema tim podacima, Srbija je na devetom mestu sa 1.344 postupka.

U istraživanju www.slobodnaevropa.org, tokom prošle godine iz Srbije je podneto 2.160 predstavki Evropskom sudu, što je tek za nijansu više nego 2018. godine, kada je taj broj bio 2.128.

Kada je o presudama reč, Evropski sud za ljudska prava je prošle godine doneo 24 presude za 150 podnesaka iz Srbije. Najveći broj presuda odnosi se na dužinu trajanja postupka (deset), neizvršenje presude (u sedam slučajeva), a pet presuda se odnosi na zaštitu imovine. Po tri presude donete su zbog nečovečnog postupanja i nedostatka efikasne istrage.

Prema podacima koje je RSE dobio od Državnog pravobranilaštva, Republika Srbija je prošle godine isplatila 56.279.871 dinara (477.103 evra) na osnovu presuda i oduka Evropskog suda za ljudska prava.

Pravo na pokretanje postupka pred Evropskim sudom za ljudska prava pojedinac ostvaruje tek ako je iskoristio sva pravna sredstva u matičnoj zemlji, a poslednja instanca je podnošenje ustavne žalbe Ustavnom sudu.

(Beta, 10.26.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »