BBC vesti na srpskom

Miša Aleksić i Riblja Čorba: Preminuo legendarni basista i autor pesme „Amsterdam“

Poslednjih nedelju dana bio je na respiratoru u bolnici , gde je primljen 13. novembra pošto se zarazio korona virusom.

BBC News 29.11.2020
Misa Aleksic
Marina Pešić
Miša Aleksić

Basista čuvene jugoslovenske i srpske rok grupe Riblja čorba - Miroslav Miša Aleksić, preminuo je u 67. godini u Beogradu od posledica Kovida-19, objavila je Radio-televizija Srbije..

Poslednjih nedelju dana bio je na respiratoru u beogradskoj bolnici Bežanijska kosa, gde je primljen 13. novembra.

Jedan je od osnivača rok grupe Riblja čorba sa kojom je snimio više od 20 studijskih i živih albuma, odsvirao veliki broj koncerata i turneja i pobrao brojne nagrade.

Publika će ga pamtiti po energičnim nastupima, vedrom duhu, kao i hitovima koje je stvarao - Amsterdam, Ostaću slobodan, Ja ratujem sam.

Od Rojala, preko Amerike, do Riblje čorbe

Muzičku karijeru započeo je pre pola veka u bendu Rojali, gde se kao 17-godišnji školarac latio bas gitare i mikrofona.

Sa njima je 1970. godine osvojio drugo mesto na takmičenju u organizaciji urednika emisije „Veče uz radio" Radio Beograda.

Aleksić je sledeću školsku godinu proveo u Pajksvilu u Sjedinjenim Američkim Državama gde je sa drugim učenicima oformio rokabili bend Ši-ma-fa (SHI-MA-FUH).

Oduševljen hard rok zvukom bendova Led Cepelin, Dip Parpl i Grend Fank Rejlroud, po povratku u Jugoslaviju osniva grupu SOS.

„Redovno su svirali tako da je Miša u to vreme komotno mogao da bude profesor domaće geografije budući da je nastupao u mestima koja postoje samo na vojnim kartama", napisao je rok kritičar Petar Janjatović u knjizi „Eks ju rok enciklopedija".

Grupi se 1977. godine pridružuju Rajko Kojić na gitari i Vicko Milatović za bubnjevima, i ne sluteći, postavljaju temelje Ribljoj čorbi, zvanično formiranoj leta iduće godine, kada se trojci pridružio Bora Đorđević.

Zvezda potkrovlja, suterena, stadiona...

Riblja čorba je već na početku stekla veliku popularnost, a koncerte su imali širom tadašnje Jugoslavije.

Na njihovom prvom albumu Kost u grlu iz 1979. godine Aleksić je uradio muziku za pesmu Zvezda potkrovlja i suterena, dok je Ostani đubre do kraja komponovao sa Borom Đorđevićem.

Aleksićev potpis na trećem albumu Mrtva priroda, koji je prodat u 450.000 primeraka, stoji na pesmama Prevara i Odlazak u grad.

Autor ili koautor, bio je i kod pesmama Amsterdam, na kojoj gostuje rege pevač Edi Grant, Dobro jutro, Lud sto posto, Priča o Žiki Živcu.

Na svirkama je uvek bio pokretan i poletan, pa je tako krajem sedamsedestih u zanosu promašio binu i slomio nogu na koncertu u Dolovu.

Redovno je sa Ribljom čorbom gostovao na stadionima, a ostaće upamćeni nastupi na Maksimiru, domu fudbalera Dinama u Zagrebu 1987. na zatvaranju Univerzijade i na Omladinskom stadionu OFK Beograda 2002. godine.

Međutim, sudbina nije htela da za Aleksićevog života održe koncert na beogradskoj Marakani, iako je godinama najavljivan.

Svirali su i na političkim skupovima, a prošle godine u aprilu nastupili su na beogradskom mitingu Srpske napredne stranke ispred Narodne skupštine.

Pored matičnog benda, Aleksića su angažovali i drugi muzičari.

Sa Bajagom je 1983. komponovao muziku za pesme Zdravka Čolića Afrika i Tvoje oči, dok su iste godine imali saradnju i sa Biljanom Petrović.

Aleksić se često hvatao i producentske palice, pa je pored nekih albuma Riblje čorbe, producirao izdanja grupa Džezi Bel, Voriors, Milorada Mandića Mande i druge.

Objavio je i autobiografsku knjigu Uživo!, bio je jedan od pokretača muzičkog studija „Kazablanka" i držao je prodavnicu instrumenata u centru Beograda.

Poruke muzičara i reakcije na društvenim mrežama

„Četrdeset dve godine smo svirali zajedno i ne mogu da zamislim da ga više nema. Više od četiri decenije se nikad nismo ni ružno pogledali, a kamoli posvađali. Ne mogu da zamislim svirku bez njega.

„Dogovorili smo se da umremo na bini a on požurio. Hvala ti brate na svemu", izjavio je osnivač Riblje čorbe Bora Đorđević za Večernje novosti.

Onlajn koncert Bajage i instruktora koji je trebalo da se održi večeras, pomeren je, a na Fejsbuk stranici benda objavljena je i poruka Momčila Bajagića čiji je Aleksić bio kum i višedecenijski veliki prijatelj.

„Mišo, dragi moj kume, znao sam da ti je poslednjih nekoliko dana bilo baš loše, ali sam se nadao da ćeš uspeti da se izvučeš. Nažalost, nisi uspeo. Bili smo kolege u grupi, cimeri u sobi, kumovi u životu.

„Tvoj odlazak je užasan gubitak za tvoju porodicu, tvoju grupu i kolege, našu rok muziku i sve nas koji smo te mnogo voleli. Počivaj u miru kume".

https://www.instagram.com/p/CILGPUEpkYO/

Pored obožavalaca Riblje čorbe i domaće rokenrol muzike, na društvenim mrežama su i brojni muzičari, među kojima i Dejan Cukić, Kristina Kovač, Željko Joksimović, Vlado Georgijev, Kristina Kovač i mnogi drugi, uputili poslednji pozdrav Miši Aleksiću uz poruku da je otišao prerano.

korona virus
BBC
Banner
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.30.2020)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Zabava, najnovije vesti »