Дојче веле

Заев: Неприхватљив покушај Бугарске да дефинише наш идентитет

Дојче веле пре 13 дана
Ако Бугарска успе да дигне спор са Скопљем на европски ниво, шта ц́е спречити Грчку да покрене слична питања са Албанијом, или Хрватску са Србијом, пита се у интервјуу за ДВ Зоран Заев, премијер Северне Македоније. ДВ… »

Спор око буџета ЕУ, а Меркел да пронађе решење?

Дојче веле пре 14 дана
Пољска и Мађарска и даље блокирају буџет. Остатак Европске уније се нервира, а немачка канцеларка Ангела Меркел би морала да пронађе излаз. А време за то неумитно истиче. „Не потцењујемо озбиљност ситуације“, рекао… »

Од Нирнберга до данас: Дуга рука међународног правосуђа

Дојче веле пре 14 дана
Пре 75 година пред Суд у Нирнбергу изведени су највећи нацисти и блиски Хитлерови сарадници. Дивовски процес био је одговор на до тада незамисливе злочине. Нирнбершки процеси имали су утицај и на стварање Хашког суда. Крај… »

Љубљана – (југо)носталгија у доба короне

Дојче веле пре 13 дана
Новинарка ДВ Зорица Илић је у време локдауна боравила у Љубљани где је забележила атмосферу у борби против корона-вируса. Али за њу је то уједно било и носталгично присећање на нека прошла времена. Тринаест. Толико… »

Легло исламизма није Балкан – него западни градови

Дојче веле пре 13 дана
Иако се аутохтони ислам на Балкану суочио са радикалним струјама, он с њима боље излази на крај него западна друштва, пише „Ноје цирхер цајтунг“. Често су џихадисти пореклом с Балкана радикализовани заправо на Западу… »

Једна добра и једна лоша вест за Немачку

Дојче веле пре 13 дана
Студија Универзитета у Лајпцигу открила је да у Немачкој има све мање расизма и мржње према странцима. Али на другој страни, због пандемије короне, порастао је број присталица такозваних „теорија завере“. Немачка је све… »

Када ће стићи вакцина против короне?

Дојче веле пре 14 дана
Научници у читавом свету раде на развијању делотворне и безбедне ваццине против вируса САРС-ЦоВ-2, који је изазвао пандемију. ДВ је саставио преглед најважнијих питања и одговора у вези с вакцином. Докле су научници стигли у… »

Иринејева заоставштина

Дојче веле пре 14 дана
Патријарх Српске православне цркве Иринеј преминуо је у Београду од последица заражавања корона-вирусом. Иза њега остаје довршен Храм Светог Саве и противречно политичко наслеђе. „Као поглавар наше помесне Цркве сматрам… »

Документа Штазија бледе – штета…

Дојче веле пре 14 дана
Завод за документацију Штазија јединствен је у свету. Узор земљама с искуством диктатуре. Документа тајне полиције бившег ДДР-а биће пребачена у Савезни архив – и тиме постају готово невидљива, сматра Марсел Фирстенау. За… »

Честице прашине повећавају ризик од короне

Дојче веле пре 14 дана
Чак и код пацијената без тешких, хроничних обољења, ковид 19 може да изазове смрт. Научници сматрају да би разлог томе могло да буде загађење атмосфере ситним честицама прашине. Када се пандемија короне проширила у… »

Дојче веле, најновије вести »