Dostupni linkovi

Raste zabrinutost zbog odnosa na relaciji Rijad - Teheran


Protest zbog smaknuća šiitskog sveštenika Nimra al-Nimra, Teheran, 4. januar 2016.
Protest zbog smaknuća šiitskog sveštenika Nimra al-Nimra, Teheran, 4. januar 2016.

Pripremila: Jasmina Lazić

Sledeći potez Saudijske Arabije, Sudana i Bahreina, i Kuvajt je doneo odluku da prekine diplomatske odnose sa Iranom.

Ujedinjene nacije, Evropska unija, SAD, Velika Britanija i brojne druge članice međunarodne zajednice izrazili su zabrinutost zbog aktuelne krize na relaciji između Rijada i Teherana. Međutim, Saudijska Arabija tvrdi da prekid odnosa sa Iranom neće naškoditi naporima u pregovorima za mir u Siriji.

Vodeća opoziciona grupa u Siriji pozvala je sve arapske zemlje da slede primer Saudijske Arabije i okončaju diplomatske veze sa Iranom.

Bahrein, Sudan i Ujedinjeni Arapski Emirati su slične korake već preduzeli, a sudanski mediji su izjavili da je Kartum iranskim diplomatama dao dve nedelje da napuste zemlju.

Ban Ki-Mun
Ban Ki-Mun

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-Mun, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izrazile su zabrinutost da će razlaz Saudijske Arabije i Irana pogoršati verske podele koje već decenijama vru na granicama Bliskog istoka i dodatno otežavaju napore da se postigne mir.

"Sa naše strane to se neće odraziti na pokušaje da se uspostavi mir jer ćemo mi nastaviti predano da radimo na podršci mirovnom procesu u Siriji i Jemenu", rekao je ranije Abdalah al-Mualimi, ambasador Saudijske Arabije pri Ujedinjenim nacijama.

On je dodao da će Saudijska Arabija i dalje "učestvovati u narednim razgovorima o sirijskom pitanju", odnosno da te razgovore neće bojkotovati zbog Irana. Ipak, nije propustio priliku da uputi kritiku na račun zvaničnog Teherana.

"Iran ni pre prekida diplomatskih odnosa nije pokazao naročitu podršku u naporima da se postigne mir. Zauzimali su provokativne i negativne stavove i ranije. Stoga, ne verujem da će ih prekid odnosa odvratiti od takvog ponašanja", rekao je al-Mualimi.

Početak nove runde mirovnih pregovora za Siriju planiran je za 25. januar u Ženevi.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Mun već je razgovarao telefonom sa ministrima inostranih poslova Saudijske Arabije i Irana, kako bi kod obe strane urgirao da izbegnu bilo kakve akcije koje bi mogle da doprinesu pogoršanju situacije, a njegov portparol Stefan Dujaric je izjavio da bi "prekid odnosa između Rijada i Teherana mogao imati ozbiljne posledice po ceo region".

Džoš Ernest
Džoš Ernest

Portparol Bele kuće, Džoš Ernest, je takođe apelovao na smirivanje tenzija i rekao da su Sjedinjene Američke Države izuzetno zabrinute zbog nastale situacije.

"Bilo je jako teško okupiti sve da sednu za isti pregovarački sto. Svakako će biti još teže vratiti ih sve za taj isti sto, sada kada Saudijska Arabija i Iran razmenjuju ovako teške diplomatske udarce", rekao je Ernest.

Podsećamo, do porasta napetosti između dve zemlje došlo je pošto je u Saudijskoj Arabiji 1. januara pogubljen šiitski sveštenik Nimr al Nimr, nakon čega su u Iranu izbile demonstracije.

Saudijska Arabija je zbog upada demonstranata u saudijsku Ambasadu u Teheranu prekinula diplomatske odnose sa Iranom, a osoblju iranske diplomatske misije naložila da napusti zemlju.

Savet bezbednosti UN je u ponedeljak oštro osudio napade na diplomatska predstavništva Saudijske Arabije u Teheranu, a Ban Ki-Mun je izjavio je da je "duboko zaprepašćen" pogubljenjem istaknutog šiitskog sveštenika i pozvao na mir i uzdržanost.

XS
SM
MD
LG