05. januar  2016. 12.26  →  09. januar  2016. 17.44 | Izvor: RTV (Sandra Iršević)

SU: Projekat robnog železničkog terminala

SUBOTICA -

Tokom 2016. godine trebalo bi da se izradi projektna dokumentacija za Željeznički robni terminal što je od strateškog značaja za Suboticu.

video icon

Modernizacijom pruga Beograd-Subotica-Budimpešta, očekuje se da se poveća broj putnika, ali i robna razmena.

Srpske pruge nisu remontovane više od tri decenije, tako da se vozovi na pojedinim deonicama kreću brzinom od svega 40, umesto 160 kilometara na čas. U lokalnoj samoupravi Subotice ističu da polažu velike nade u obećanje o modernizaciji željeznice.

Putovanje između Beograda i Budimpešta danas traje preko osam sati, a realizacijom najavljenog projekta očekuje se da bude skraćeno na svega tri sata. Naime, vozovi na toj realiciji ubuduće bi trebalo da se kreću brzinom od oko 200 kilometara na sat.

Gradnja pruge Beograd-Novi Sad-Subotica započeta je pre 131 godinu, u vreme Kralja Milana Obrenovića, nakon što je na Berlinskom kongresu 1878. godine doneta odluka o železničkom povezivanju tadašnje Austrougarske i Srbije.

Poslednji veliki remont pruge Beograd-Novi Sad-Subotica urađen je 1980. godine, dakle pre tri i po decenije.

 

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 1

babo  05. 01. 2016. | 12:53
Градња пруге Београд-Нови Сад-Суботица започета је пре 131 годину, у време Краља Милана Обреновића, након што је на Берлинском конгресу 1878. године донета одлука о железничком повезивању тадашње Аустроугарске и Србије.,,, JESTE, TAKO JE.... ALI SE PRUGA OD BUDIMPESTE GRADILA DO ZEMUNA..... TADASNJOJ SRBIJI JE OSTALO SAMO DA SE "PRIKACI" SA NEKOLIKO KILOMETARA NA TU PRUGU