05. januar  2016. 14.29  →  19.45 | Izvor: Tanjug, RTV

Paketići deci Sigurne kuće i Svratišta

NOVI SAD -

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je u prostorijama Centra za socijalni rad prisustvovao podeli paketića podrške deci iz Sigurne dečje kuće, Dnevnog boravka, Svratišta i deci iz Sigurne ženske kuće.

video icon

Vučević je rekao da je i današnji događaj prilika se podsetimo na sve ono što je Centar za socijalni rad učinio u svim aspektima rada u 2015. godini i da im se pruži podrška i ohrabrenje da isto tako i još bolje nastave da rade i u 2016. godini.

"Kao gradonačelnik sam izuzetno zadovoljan radom Centra za socijalni rad Grada Novog Sada i posebno sam ponosan funkcionisanjem i Sigurne ženske kuće i Sigurne dečje kuće i Dnevnog boravka i Prihvatilišta i Svratišta i svega onoga što rade u Centru za socijalni rad kako bi ljudima i deci koji se nađu u takvim situacijama i kojima je potrebna pomoć obezbedili pomoć na najbolji mogući način", rekao je Vučević.

On je dodao da je danas u Centru za socijualni rad svečarska atmosfera podele paketića mališanima što je, kako je kazao, još jedan vidova solidarnosti i pomoći cele zajednice prema onima kojima je pomoć potrebna.

"Nadam se da će što manji broj ljudi imati potrebu za takvim vrstama usluga, ali na žalost u životu nas i takve situacije prate, a na svima nama je da budemo najefikasniji, najodgovorniji, solidarni da onima kojima je potrena pružimo adekvatnu, efikasnu i stručnu pomoć", istakao je Vučević, naglasoivši da je zaista zahvalan svim zaposlenim u Centru za socijalni rad na njihovom angažovanju.

Na pitanje novinara da li u Novom Sadu postoji dovoljno kapaciteta za smeštaj beskućnika u ovom periodu niskih temperatura Vučević je rekao da se kapaciteti menjaju "praktično od dana do dana".

"Zbog javnosti moram da istaknem da Centar za socijalni rad ili bilo koja druga hradska ili republička institucija ili ustanova, komunalna policija, policijska uprava, hitna pomoć ne mogu nikog protiv njegove volje zadržati u prihvatilištu", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, pre dva-tri dana u Novom Sadu je preko društvenih mreža alarmirano da se na ulici nalazi jedna starija žena kao beskućnik i odmah je adekvatno reagovano, a sa tom gospođom već je i ranije bilo slučajeva da je smeštena u prihvatilište pa da je iz njega odlazila, a ono što je dobra vest jeste da je i predhodnu noć ona dobrovoljno provela u prihvatilištu.

Direktor Centra za socijalni rad Grada Novog Sada Nenad Drašković je rekao da Novosađani već godinama predstavljaju jednu od najodgovornijih lokalnih zajednica kada je u pitanju socijalna briga.

"Sa ponosom možemo da kažemo da smo u Novom Sadu ne samo održali nivo socijalne zaštite, koji je bio izuzetno visok već da ga iz dana u dan unapređujemo čemu ogroman doprinost daje podrška gradška cele gradske administracije na čelu sa gradonačelnikom Vučevićem", rekao je Drašković.

On je pojasnio da se u paketićima podrške koji su podeljeni mališanima nalaze jakne, patike, majice koje će im, kako je rekao, u ovom periodu niskih temperatura sigurno biti od koristi.

Drašković je rekao da trenutno u Sigurnoj dečjoj kući boravi devet korisnika, u Dnevnom boravku 35, a u Sigurnoj ženskoj kući sa svojim majkama trenutno boravi 9 mališana, što znači da Centar za socijali rad trenutno direktno vodi računa o 53 deteta i da su za sve njih obezbeđeni paketići podrške.

Govoreći o kapacitetima za beskućnike Drašković je rekao da ih ima dovoljno, istakavši da u prihvatilištu za beskućnice u Temerisnoj ulici ima sedam ležajeva, a da u njemu trenutno boravi samo pomenuta starija gospođa.

Kada je reč o prihvatilištu centru, u dva montažna objekta ima slobodnih 28 mesta, a u njima, kako je rekao Drašković, trenutno boravi 12 lica.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 2

Sanja  05. 01. 2016. | 15:16
Sve pohvale gradonačelniku što brine o dečici i što se angažuje da im ulepša težak period kroz koji prolaze.
Nensi  05. 01. 2016. | 18:32
@Sanja Naravno da treba da se brinemo i o deci. Toj deci najviše treba pomoći.
0
3