Dostupni linkovi

Austrija aplicirala za telefonski kod za Kosovo


Ministarica za dijalog Edita Tahiri, izjavila je u utorak 5. janaura, da je Austrija juče aplicirala pri Međunarodnoj organizaciji za telekomunikacije (ITU) za telefonski pozivni broj za Kosovo, u skladu sa briselskim sporazumom o telekomunikacijama, javlja dopisnica RSE iz Prištine.

"Službena potvrda aplikaciji Austrije za telefonski pozivni broj za Kosovo smo dobili od Evropske unije i od Austrijske ambasade na Kosovu", izjavila je ministrica, zahvalivši se ovom prilikom austrijskoj državi povodom njenog veoma važnog angažovanja, da Kosovo ima svoj međunarodni telefonski kod.

Ministarica Edita Tahiri je rekla da će telefonski pozivni broj za (kod) Kosovo biti 383 i dobijanje međunarodnog koda od strane Međunarodne organizacije za telekomunikacije (ITU) omogućava Kosovu priznavanje i međunarodni suverenitet u oblasti telekomunikacija, što znači da Kosovo konsoliduje svoj državni identitet oblasti telekomunikacija.

"Kosovo je od kraja rata 1999. godine vršilo neprekidne napore da dobije svoj telefonski broj (kod) , a nakon šesnaest godina konačno zahvaljujući Briselskom dijalogu, angažovanju Evropske unije, SAD-a i Austrije, naša država će imati svoju međunarodni telefonski kod", rekla je ona.

"Međunarodni telefonski kod Kosova ima višestruki značaj za našu državu kako u političkom, ekonomskom i bezbednosnom planu i omogućiće kvalitetnije usluge i sa povoljnijom cenom za građane".

Prema planu implementacije, ITU će izdvojiti telefonski kod Kosova u prvoj polovini marta 2016 godine.

Novi jedinstveni telefonski kod 383 Kosova će se koristiti u celoj zemlji i od strane svih operatera fiksne i mobilne telefonije.

Sa sprovođenjem jedninstvenog novog koda eliminisaće se prepreke nastale zbog odsustva koda, odnosno korišćenje tri različita koda (trenutno +377, +386, +381) i koji su onemogućili sprovođenje nekoliko značajnih mehanizama za zaštitu konkurencije, orjentiranje saobraćaja, kako u odlasku tako i pri dolasku, kao i najpogodnije upravljanje ograničenim numeričkim resursima.

Takođe su velike ekonomske koristi velike pošto navedeni operateri neće biti u prvom redu primorani da plati visoke finansijske troškove, koji se neposredno pripisuju nedostatku koda, a što se odražava i u pružanju kvalitetnih i jeftinijih usluga prema potrošaču. Opšti troškovi nastali do sada zbog nedostatka telefonskog koda je dostgao iznos od preko 200 miliona eura.

XS
SM
MD
LG